Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 tesisi hizmete açtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni”ne katıldı ve 5 tesisi uzaktan bağlantı ile hizmete açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde “Suyun Gücü Milletle Buluşuyor Toplu Açılış Töreni”ne katıldı. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...
Bugün canlı bağlantıyla 4 farklı şehrimize kazandırdığımız 5 eseri hizmete alıyoruz. Açılışını yapacağımız tesislerden en önemlisi Ankara içme suyu ikinci merhale Gerede sistemi projesidir. Bu proje Ankara'nın içme suyu ihtiyacını uzun vadede karşılamak için attığımız kritik bir adımdır. 1.2 milyar liralık toplam yatırım rakamıyla Gerede sistemi bünyesinde Türkiye'nin en uzun dünyanın sayılı su iletim tünelini barındırmakta.
Yapımı tamamlanan sulama ve atıksu tesislerimizin açılış töreninde sizlerle bir arada olmanın memnuniyetini belirtmek istiyorum. Bugün 5 eseri resmen hizmete alıyoruz.
Uzunluğu 31.5 km ve 4.5 metre çapı olan bu tünel ülkemizde ilk defa 3 tünel delme makinesi kullanılarak inşa edilmiştir. Su kaynağı Gerede havzasındaki Ulusu Çayı üzerinde yapılan Işıklı regülatörüdür. Gerede havzası vasıtasıyla hiçbir enerji tüketmeden su cazibeli olarak Çamlıca Barajına iletilmekte. Şehrimizin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını gideriyoruz. Projeden şu ana kadar Ankara'ya verilen toplam su miktarı toplam 312 milyon metreküpü, madde karşılığı 1 milyar lirayı buluyor.
Ankara'da 2 milyon 550 bin kişi hâlihazırda Gerede sistemi ile tedarik edilen suyu kullanıyor. Gerede sistemine ilaveten Işıklı Regülatör Havzası atık su arıtma tesisi ve atık su toplama toplama hattını da hizmete alıyoruz. Bu tesislerle Gerede'nin ev ve sanayisinin atık suları 19 kilometre uzunluğundaki kolektör hatlarıyla regülatör mansabına iletilecek, günlük 8 bin 200 metreküp kapasiteli atık su arıtma tesisinde arıtılacak.
Hiçbir enerji tüketmeden cazibeli olarak Çamlıdere Barajı'na iletilmektedir. İçme suyu sağlamanın yanında 2050'ye kadar olan içme suyu ihtiyacı da gideriliyor. Ankara'ya şu ana kadar projeyle 312 milyon metreküp su, ekonomik karşılığı 1 milyar lirayı buluyor.
Şu an çalışan sulama tesisiyle yıllık 17 milyon lira gelir artışı ve 2300 kişiye istihdam oluşturacak. Enerji yükünü çiftçimizin hafifletmektedir. Toplam yatırım tutarı 1 milyar 470 milyon lira olan tüm tesislerin hayırlı olmasını diliyorum.
Hedef 150 baraj
İklim değişikliği ve nüfus artışı sebebiyle 26 adet yer altı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar bu sayıyı 150'ye yükselteceğiz.
Son 3 yılda su alanında 41 milyar liranın üstünde yatırım yaptık. Toplam 1000 tesisi bu dönemde tamamladık. 45 milyon kişiye ilave içme suyu sağladık, yaptığımız tesislerle su depolama kapasitemizi yükselttik. Toplam 277 milyar liralık yatırımla 600 barajı, 423 göleti, 590 hidroelektrik santralini, 1457 sulama tesisini, 262 içme suyu tesisini hizmete alarak adeta destan yazdık. İklim değişikliği ve nüfus artışı sebebiyle 26 adet yer altı barajı inşa ettik. 2023 yılına kadar bu sayıyı 150'ye yükselteceğiz.
"Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz"
Hedeflerimize daha hızlı ulaşabilmek ve su yönetimindeki çatışmaları önlemek amacıyla Meclis'te bir 'Su Kanunu' hazırlıyoruz.
Su, denizler, göller, dağlar, yaylalar üzerinde yaşadığımız Rabbimizin yarattığı her şey toprak bizlere verilmiş emanettir. İnsanoğlu emanete ihanet etmeyecek gelecek nesillerin ve diğer canlıların bu nimetlere üzerindeki hakkını bencilce gasp etmeyecek.