Cüneyt Arkın kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Cüneyt Arkın hangi filmlerde oynadı? İşte hayat hikayesi...
Yeşilçam'ın efsanesi, Battal Gazi karakteriyle tanınan ünlü oyuncu Cüneyt Arkın hayatını kaybetti. Tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yuman usta oyuncunun ölüm haberi gündeme bomba gibi düştü. Peki, Cüneyt Arkın kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte, hayat hikayesi...
Battal Gazi serisi, Dünyayı Kurtaran Adam, Kara Murad filmleri ile tanınan, hayatını sinemaya adayan usta oyuncu Cüneyt Arkın, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 84 yaşında hayatını kaybeden efsanenin ölümü herkesi şoke etti. Asıl adı Fahrettin Cüreklibatur olan Cüneyt Arkın'ın hayatı merak edildi. Peki, Cüneyt Arkın kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? İşte hayat hikayesi...
CÜNEYT ARKIN KİMDİR?
Cüneyt Arkın veya gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatır Eskişehir'in Karaçay köyünde 8 Eylül 1937'de dünyaya geldi. Türk sinema oyuncusu, senarist, yapımcı, yönetmen ve doktor olan Arkın'ın babası Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmış Hacı Yakup Cüreklibatır'dır. Lise eğitimini Eskişehir Atatürk Lisesinde alan Cüneyt Arkın'ın, okuldaki sınıf arkadaşlarından birisi Yılmaz Büyükerşen'di. 1961'de İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.
Sinema hayatı...
Cüneyt Arkın, Eskişehir'de yedek subay olarak askerlik görevini yaparken, 1963 yapımı Göksel Arsoy'un başrol oynadığı Şafak Bekçileri filminin çekimleri esnasında yönetmen Halit Refiğ'in dikkatini çekti. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yapmya başlayan Cüneyt Arkın, 1963'te Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Daha sonra bir süre iş arayan efsane oyuncu Cüneyt Arkın, 1963 yılında Halit Refiğ'in teklifiyle sinema oyunculuğuna adım attı. Arkın 2 yıl içerisinde en az 30 filmde oynadı.
1964'te rol aldığı Gurbet Kuşları filminin finalinde yer alan kavga sahnesi ile Cüneyt Arkın, kariyerinde dönüm noktası yaşadı. Ünlü oyuncu bir süre duygusal-romantik jön karakterlere hayat verdi. Daha sonra Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yönelen Arkın, bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay boyunca akrobasi eğitimi aldı.
Cüneyt Arkın, akrobasi eğitiminden öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde sinemaya aktrararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Kısa sürede Arkın, avantür filmlerin en aranan oyuncusu oldu. Romantik, aksiyon, western, komedi, macera ve toplumsal içerikli birçok filmde rol alan Cüneyt Arkın'ın, özellikle 1978'de Maden ve 1979'da Vatandaş Rıza filmleri kariyerinde özel bir yeri vardır.
12 Mart döneminde, 1972'de 4. Altın Koza Film Festivali'nde jüri ilk oylama ile Yılmaz Güney'i Baba filmindeki rolü en iyi erkek oyuncu seçerken daha sonra siyasi baskılarla Yılmaz Güney'in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansıyla ikinci olan Arkın, en iyi erkek oyuncu seçildi. Bu karara tepki gösteren Arkın ise ödülü reddetti.
Çetin İnanç'ın 1982 yapımı Dünyayı Kurtaran Adam filmi, kült film hâline geldi ve 1980'li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinin ardından Cüneyt Arkın, 1990'lı yıllarda ise polisiye dizilere yöneldi.
Cüneyt Arkın'ın binicilik ve karatede uzman sporcu unvanı vardır. Arkın ayrıca, oyunculuğun yanı sıra televizyon programları da sundu ve kısa bir süre gazetelerde sağlıkla ilgili köşe yazarlığı da yaptı. 2009'da omurgasındaki sinir sıkışmasından dolayı yaklaşık üç ay hastanede tedavi gördü.
Cüneyt Arkın'ın özel yaşamı...
Cüneyt Arkın 1964 yılında kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı Güler Morcan ile evlendi. 1966 yılında kızları Filiz dünyaya geldi. Cüneyt Arkın'ın yeni gelişen sinema oyunculuğu kariyeri nedeniyle evlilikleri uzun sürmedi. 1968'de Cüneyt Arkın olarak sahne adını alan Cüreklibatur, bir çini fabrikası sahibi olan varlıklı bir ailenin kızı Betül Işıl ile tanıştı.
Işıl, İsviçre'de bir üniversite mezunuydu ve uçuş görevlisi olarak çalışıyordu. Cüneyt Arkın, 1968 yılında boşandıktan bir sene sonra, 1969'da Betül Işıl ile nişanlandı. Çift, 1970'te dünya evine girdi ve 1971'de evliliklerini sonlandırdılar. Kısa süre sonra yeniden evlenen çiftin ikinci evliliklerinden Kaan ve Murat adında iki çocuğu oldu. Cüneyt Arkın'ın kızı şu anda bir şirkette genel müdürlük yaparken, oğlu Murad ise babası gibi bir oyuncudur ve dizilerde oynamaktadır.
Ünlü oyuncu bir dönem alkolizm tedavisi gördü. Alkol, uyuşturucu ve gençliğin sorunları temasında sayısız konferans veren Arkın, bunlarla ilgili teşekkür beratları ve onur ödülleri aldı.Türk milliyetçisi kimliğiyle tanınan efsane oyuncu Cüneyt Arkın'a Mesut Yılmaz, 2002 Genel Seçimlerinde Anavatan Partisi'nden Eskişehir milletvekili adayı olması içinteklif götürdü.
Cüneyt Arkın, 20 Ekim 1991 Genel Seçimlerinde Anavatan Partisi'nden Eskişehir'de 4. sıradan milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi. Sonraki yıllarda ise İşçi Partisi adına düzenlenen ve bir grup bilim adamı, aydın ve sanatçının katıldığı İşçi Partisi Hükümeti’nde 'Göreve Hazırız' kampanyasına katılan Cüneyt Arkın, yeniden siyaset sahnesinde adını duyurdu.
Cüneyt Arkın neden öldü, hastalığı neydi?
Cüneyt Arkın dün gece saatlerinde rahatsızlandı ve Beşiktaş, Ulus'ta bulunan özel bir hastanede tedavi altına alındı. Eşi Betül Cüreklibatır ve yakınları hastaneye geldi. 85 yaşındaki oyuncu hastanede hayatını kaybetti.
Orhan Gencebay, bağlandığı bir canlı yayında, "Hepimizin başı sağ olsun. Çok önemli izler bıraktı. Allah gani gani rahmet eylesin. Son zamanlarda hastaydı, durumu iyi değil diye duyuyorduk. O sinemamızda gelen kimsenin yapamayacağı sahneleri yapmıştı. Allah rahmet eylesin. Cüneyt arkının değerini nesiller boyu bilirler. Dünya starı olabilecek birisiydi" dedi.
Cüneyt Arkın 300'den falza filmde rol aldı. En bilindik filmleri ise şöyledir:
Gurbet Kuşları, Battal Gazi serisi, Dünyayı Kurtaran Adam, Kara Murad serisi, Malkoçoğlu serisidir.