Çift toynaklı, boynuzlugiller familyasından takinler, Butan, Myanmar, kuzey Hindistan, orta ve güney Çin ve Tibet bölgelerine kadar uzanan Asya'daki Alp bölgeleri ve ormanlık vadilerde yaşarlar. Takinler, mevsimsel olarak mevcut olan bitki örtüsü, özellikle ağaç ve çalı yapraklarıyla beslenirler. Bununla birlikte otlar ve bitkileri de yerler. Kışın, tercih ettiği yiyecek bulunmadığında yumuşak dalları yiyorlar.
TUHAF GÖRÜNÜMLÜ BİR CANLI
Takinler, tuhaf görünümlü boynuzlugillerdir; ineklerin, koyunların, keçilerin ve diğer çatal toynaklı memelilerin akrabalarıdır. Geyik benzeri burunları ve büyük, tıknaz vücutlarını destekleyen kısa, kısa bacakları vardır. Her iki cinsiyette de başlarının tepesinden çıkan ve yukarı doğru kıvrılan antilop benzeri boynuzlar vardır.
ALTIN GİBİ PARLAK
Kokan, tüylü kürkleri, alt türlere bağlı olarak gri-kahverengiden kırmızımsı veya çikolata kahverengisine kadar değişir. Belki de en çarpıcı olanı, altın takinin postunun, adından da anlaşılacağı gibi parlak bir altın rengi olmasıdır. Altın takinler Yunan mitolojisindeki altın postlara ilham vermiş olabilir.
DİK KAYALIKLARDA DOLAŞIYOR
Hikayede maceracı Jason, babasından gasp edilen tahtı geri almak için Zeus'un doğurduğu kanatlı koçtan alınan postu geri alma görevine gönderilir. Takinler, Asya'nın dağlık bölgelerinde yaşıyor ve yiyecek aramak için yamaçlarda bir aşağı bir yukarı seyahat ediyor. Özel olarak uyarlanmış bölünmüş toynakları dik, kayalık araziyi geçmelerine yardımcı olur. Yiyeceklerin bol olduğu ve çiftleşmenin gerçekleştiği yaz aylarında, takinler 300 kişiye kadar sürüler oluşturur, ancak kış aylarında yaklaşık 15 ila 30 hayvandan oluşan daha küçük gruplara ayrılırlar.
ÜREME MEVSİMİ DIŞINDA YALNIZ
Sürüler çoğunlukla dişidir; Erkekler üreme mevsimi dışında yalnızdır. Erkekler, belki de baskınlığın koku göstergesi olarak bacaklarına, göğüslerine ve yüzlerine idrar püskürtürler. Takinlerin az sayıda yırtıcı hayvanı vardır, ancak kar leoparları buzağı alabilirken, leoparlar, kaplanlar, kurtlar ve Asya kara ayıları ara sıra yetişkinleri avlar. Tehlikeyi hissettiklerinde, takinler öksürük sesiyle sürüyü uyarır ve diğerlerini çalılıkların arasına kaçıp yatıp saklanacakları yere gönderir.
BÜYÜK BİR RİSK ALTINDA
Tüm alt türler, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından savunmasız olarak kabul ediliyor ve son araştırmalar, bunların menzilinin önceden tahmin edilenden daha küçük olabileceğini gösteriyor; bu da potansiyel olarak bu keçi benzeri karışımların bildiğimizden daha büyük risk altında olduğu anlamına geliyor.