Daha önce işsiz kalan herkesi ilgilendiriyor! Borçlu çıkabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan milyonlarca vatandaşa mesaj gönderdi. Borçların ödenmemesi halinde yasal takip başlatılacağı bildirildi. Ancak birçok vatandaş prim borcu olduğunu dahi bilmiyor. Peki, Genel Sağlık Sigortası nedir? Kimler sisteme otomatik olarak dahil oluyor? İşte detaylar

Milyonlarca kişi borçlu çıktı. Ama kimsenin haberi yok. SGK, Genel Sağlık Sigortası prim borcu olan milyonlarca vatandaşa kritik bir mesaj gönderdi. Borcunu ödemeyenler hakkında yasal takip başlatılacağı bildirildi. GSS primlerinin zamanında ödenmemesi durumunda SGK tarafından icra ve haciz gibi yasal işlemler başlatılabiliyor. Ayrıca sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı da kısıtlamalar yapılabiliyor.

"ÇALIŞMA BİTTİĞİ ANDA SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMAK İÇİN GSS KAPSAMINA ALINIYOR"

Kamuoyunun gündemindeki bu konuyla ilgili SGK Uzmanı İsmet Çetinkaya şunları söyledi:

"Çalışma hayatınız bittiği andan itibaren işten çıktınız ya da çıkartıldıktan sonra, devletimizin sosyal devlet ilkesi gereği tüm vatandaşlar sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için GSS kapsamına alınıyor. Burada prim ödüyorsunuz.

ÖDEME TUTARI MİNİMUM NE KADAR?

GSS’de minimum ödenecek prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde üçüne tekabül ediyor. Bu da 2024 yılında 600 TL. 600 TL ödediğiniz zaman siz, eşiniz ve 18 yaş altındaki çocuğunuz sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.

UZUN SÜREDİR BU SİSTEM OLMASINA KARŞIN NEDEN ŞU AN MESAJLAR YOĞUNLAŞTI?

Burada tahminimce iki amaç var. Birincisi tahsilatı artırmak, ikincisi vatandaşlara 'Sağlık hizmetleriniz 31 Aralık 2024’te sona erecek, ona göre borçlarınızı ödeyin, yeni yılda borçsuz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanın.' diye bir uyarıdır."

BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Vatandaşlar borç sorgulamak için e-Devlete giriş yapıp "GSS" yazdıktan sonra çıkan ekrandan "Borç Bilgileri" butonuna tıklayarak borcu olup olmadığını, gecikme zammını ve daha birçok detayı görebiliyor. Buradan ise "Kredi Kartıyla Ödeme Yap" ekranına tıklandığında tahsilat ekranına yönlendiriliyor.