Damga vergisi,kişiler ile kişiler, kurumlar ile kurumlar veya kişiler ile kurumlar arasındaki hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan bir vergi çeşitidir. Detaylı olarak araştırma yapanlar Damga vergisi nedir nasıl hesaplanır? şeklinde aramalar yapıyor. Kısaca kişiler ve kurumları ilgilendiren bütün resmi ve ibraz edilebilir belgelerden devlet tarafından alınan vergidir. Peki, Damga Vergisi neden verilir, ne zaman ödenir? İşte, 2022 damga vergisi oranları ve merak edilen tüm diğer konular...
CAN MUTABAKANİ
Damga vergisi nedir, nasıl hesaplanır?
Devletin vergi mükellefleri ve kişilerden aldığı damga vergisi hepimizin sıkça duyduğu bir tabirdir. Kişiler ve kurumları ilgilendiren bütün resmi ve ibraz edilebilir belgelerden devlet tarafından alınan vergidir.
Belge diye bahsettiğimiz şey; imza atılan ya da imza yerine konan bir işaret olan, her türlü resmi durumu tespit ve ispat etmek amacıyla resmi kurumlara ibraz edebileceğiniz kağıtlar ya da elektronik imza atılarak oluşturulmuş dijital belgeler olabilir.
Damga vergisi ödemekle yükümlü olduğunuzda; nasıl hesaplayacağınızı öğrenmek istiyorsanız önce damga vergisi ödemeniz gereken belgenin türüne bakmanız gerekir.
Damga vergisi ödenecek olan belge üzerinde fiyat yazan, satış faturası türünde bir belge ise Nispi ödeme türündedir ve binde 9,48 vergi alınır.
Damga vergisi ödenmesi gereken belge üzerinde değer belirtilmemişse maktu ödeme türüne tabidir ve 97,5 tl damga vergisi ödenir.
Damga Vergisi neden verilir, ne zaman ödenir?
Damga vergisi, kişiler ve kurumlar arasında hüküm içerebilecek her türlü anlaşmanın resmiyet kazanması için verilir. Bir belgeden damga vergisi alınabilmesi için belirli bir hükmü içermesi, resmi kurumlara ibraz edilebiliyor olması ve imza veya imza yerine geçen işaretler konabiliyor olması yeterlidir.
Dikkat edilmesi gereken bir husus da kişiler ve kurumlar arasındaki sözleşmelerde damga vergisini bütün tarafların ödemesi gerekirken resmi kurumlar ile yapılan sözleşmelerde damga vergisini yalnızca kişiler öder.
Hepimizin hayatın her yönünde karşılaştığı kira, ihale, senet ve benzeri sözleşmelerin hepsi damga vergisine tabidir.
Kişiler tarafından ödenmesi gereken Damga Vergisinin imza atıldıktan sonraki 15 gün içerisinde beyan edilip ödenmesi gerekir.
Kurumlar tarafından düzenlenmiş belgelerin Damga Vergisi beyannamesi belgenin düzenlendiği aydan bir sonraki ayın 20’sine kadar yapılır, 25’ine kadar ödenir.
Örneğin Ocak ayında düzenlenen belgenin Damga Vergisi beyannamesi Şubat’ın 20’si akşamına kadar yapılmalı ve en geç Şubat 25’te ödenmelidir.
Damga vergisi mükellefi kimdir?
Kim damga vergisi ödemekle yükümlüdür diye soracak olursanız bunun cevabı resmi belgeye imza atan her kimse odur.
Resmi geçerliliği olsun istenilen her belge için imza atan kişi ve kuruluşların damga vergisi ödemesi mecburidir. Devlet daireleri ile düzenlenen belgelerde tek mükellef kişilerdir.
Yurtdışında düzenlenen belgelerin damga vergisi nasıl hesaplanır?
Damga vergisi ile ilgili yasanın 3. Maddesinde Türkiye sınırları dışında imza edilen antlaşma ve sözleşmeler ile ilgili aşağıdaki hükümler geçer;
"Yabancı memleketlerle Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen kağıtların vergisini, Türkiye'de bu kağıtları resmi dairelere ibraz eden üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar veya herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar öderler.
Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahiyetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler."
Tek başına alınabilen damga vergisi nedir?
Vergi mükellefleri tarafından sıkça karşılaşılan, oldukça da merak edilen bir konu. 9047 vergi kodunun yazılı anlatımı niteliğinde olan tek başına alınabilen damga vergisi devletin kişi ve kurumlardan yapılan işlemler karşılığı talep ettiği bir vergi türüdür. Vergi mükellefleri tarafından 9047 kodu ile ödenebilir.
Para ihtiva eden ücret sözleşmelerinin damga vergisi nasıl hesaplanır?
Aylık ücretin belli olduğu sözleşmelerin damga vergisinin nasıl hesaplanacağı özellikle bir merak konusu. Sözleşmenin tutarını öğrenebilmek ve böylece ödenmesi gereken damga vergisini hesaplayabilmek için aylık ücretin 12 ile çarpılması gerekir.
Örneğin aylık 4000 lira ücret ödemesi olan bir sözleşmenin tutarı 48000 tl olacaktır. 48.000 TL’nin binde 9,48’i hesaplanarak 455,04 TL bulunacaktır.