Ete zam mı geldi? Ete deprem zammı mı yapıldı? Kıymanın kilosu ne kadar oldu? Karkas etin kilosu kaç lira?
Et fiyatlarına zam geldi! İddiaya göre, tedarikçiler depremi neden göstererek fiyatları yükseltiyor ve fahiş fiyat uyguluyor. Kıymanın kilosu aldı başını gitti. Alım gücünü etkileyen zamlar nedeniyle İstanbul'da bazı kasaplar da kepenk indirecek. Peki, Ete zam mı geldi? Ete deprem zammı mı yapıldı? Kırmızı et fiyatları arttı mı? Kıymanın kilosu ne kadar oldu? Karkas etin kilosu kaç lira? Dana kıymanın kilosu ne kadar? Kuşbaşının kilosu kaç lira? İşte detaylar…
Depremin ardından yaşanan fırsatçılığa bir yenisi daha eklendi. Deprem bahane edilerek tedarikçiler ete zam yaptı. Yılbaşından bu yana et fiyatlarında yaşanan artışa ek bir de deprem zammı geldi. Kasaplar öfkeli, tedarikçilerin fırsatçılığına isyan ediyorlar. Et zammının ardından alım gücü düştüğü için İstanbul'da bazı kasaplar da kepenk indirmeye hazırlanıyor.
ET FİYATLARINA HER HAFTA ZAM GELİYOR!
Yeni yılın başından bu yana fiyatı sürekli artan ete fırsatçılar da bulaştı. Tedarikçiler ete zammı deprem zammı diyor. Sektör yetkililerine göre fiyatlarda her hafta 5 lira ile 10 lira arasında artış yaşanıyor. Yılbaşında 120 lira olan karkas etin kilosu şu an 170 liradan satılıyor. Aradaki 50 liralık fark yüzde 40'lık zam anlamına geliyor.
KIYMANIN KİLOSU DUDAK UÇUKLATIYOR
Dana kıymanın kilosu 200 liranın, kuşbaşının kilosu ise 250 liranın üzerine çıktı. Son 3 haftada gelen zamların nedeni olarak ise deprem gösteriliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ şunları söyledi:
''Gerek Kahramanmaraş gerek Malatya önemli bir üretim merkezi ama o bölgede şu anda kesimlerin devam ettiğini biliyoruz. Yani kesime engel bir durum yok, söz konusu değil. Herkesi etkiliyor bu şey bakıyoruz etkilenmeyen sektör neredeyse yok gibi.
Bu et fiyatları yükseldikçe bunun kime faydası olur? Bunun sonucu ne olur? Öyle bir noktaya geliriz ki yurt dışından ithal etmek cazip bir duruma gelir. Böyle olunca da bunun en büyük acısını hepimiz üreticimiz herkes çeker.''
Kasaplara göre fiyatların artmasının tek nedeni deprem fırsatçılığı değil.
Sektör yetkilileri 2,5 yıl önce süt fiyatlarının uzun bir süre baskı altında tutulduğunu söylüyor. O dönem ineklerin kesime gittiğini şu an bu yüzden hayvan varlığının azaldığı ifade ediliyor.
Yalçındağ, ''20 gün öncesine dayanan deprem hadisesi de bunda etkili ondan önce pandemi süreci de bütün dünyayı etkiledi bizi de etkiledi. Biz sattığımız etin üzerinden kazandığımız para ile geçinen insanlarız. Sattığımız et miktarı düştüğü noktada bizim de gelirlerimiz düşüyor. Biz de sıkıntı içerisine giriyoruz.'' dedi.
BAZI KASAPLAR KEPENK İNDİRECEK
Öte yandan İstanbul'daki bazı kasaplar, karkas et fiyatına tepki olarak kepenk indirmeye hazırlanıyor.
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası, depremin bahane edilerek ette zam furyası başlatıldığını belirtiyor.
Oda yetkilileri, dükkanları bir hafta kapatarak tepki göstermek istediklerini dile getiriyor.