Deepfake komplocularının son kurbanı First Lady oldu!
Deepfake komplocularının son kurbanı Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin oldu. Deepfake ile hazırlanmış videoyla Zelenska'nın 4,5 milyon euro'luk ultra lüks bir otomobil aldığı iddiası ortaya atıldı.
Olena Zelenska yani Ukrayna First Lady'si deepfake komplocularının son kurbanı oldu. Zelenska'nın Rusya ile savaşta kullanmak üzere ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği parayla, 4,5 milyon euro'luk ultra lüks bir otomobil aldığı iddiası tartışmalara yol açtı. İddiaların arkasında Moskova'da yaşayan ABD'li bir eski polis olduğu ortaya çıktı.
RUSYA'NIN GÖNDERDİĞİ PARAYLA ULTRA LÜKS ARABA ALDIĞI İDDİA EDİLDİ
Komplocular Rusya ile savaşta kullanmak üzere ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği parayla, Olena Zelenska'nın 4,5 milyon euro'luk ultra lüks bir otomobil aldığı iddiasını ortaya attı.
Sosyal medyada paylaşılan bir takım elbiseli orta yaşlı bir adam, otomobilinde oturuyor.
Bu kişi, Zelenska'nın Paris'te 4,5 milyon euro'ya ultra lüks bir otomobil aldığını söylüyor ve alışverişin 7 Haziran'da Ukrayna Devlet Başkanı ve beraberindeki heyetin Fransa ziyaretinde gerçekleştiğini iddia ediyor.
Videonun ardından ayrıca otomobilin fiyatının yazdığı bir fatura da paylaşıldı.
Bu iddiayı destekleyen belgeler ve deep fake'le oluşturulmuş videolar sosyal medyaya servis edildi.
Kısa sürede çürütülen bu iddiaların arkasında ise Moskova'da yaşayan ABD'li eski polis olduğu ortaya çıktı.
Ancak videoya yakından bakıldığında tuhaflıklar göze çarpsa da bu sözde kanıtlar sosyal medyada kısa sürede farklı hesaplardan yayıldı.
Ukrayna first lady'sinin milyonlarca euro'luk harcamayı ABD'den gelen yardım parasıyla yaptığı yorumları yapıldı.
Siber güvenlik uzmanları ve resmi bazı kurumlar videonun deep fake teknolojisiyle üretildiğini kanıtlarıyla ortaya koydu.
Peki bu komplonun arkasında kim ya da kimler var?
BBC'nin yaptığı araştırmaya göre Ukrayna First Lady'sini hedef alan bu komplonun kaynağı yüksek ihtimalle John Mark Dougan.
ABD'Lİ ESKİ BİR POLİS
Dougan şu anda Moskova'da yaşayan ABD'li eski polis.
2000'li yıllarda Florida'da polis olarak görev yapan Dougan daha sonra bir web sitesi açtı. Bu site üzerinden eski meslektaşlarından edindiği gizli bilgiler yayınlamaya, polis memurlarının adreslerini paylaşmaya ve sahte haberler üretmeye başladı.
FBI 2016'da evine baskın yaptı. Ardından Moskova'ya kaçarak faaliyetlerine burada sürdürmeye başladı. 51 yaşındaki Dougan'ın yönettiği 160'ın üstünde web sitesi var.
"BİR OYUN VE BİR İNTİKAM"
Dougan, Yapay zeka araçları kullanarak batı kaynaklı görünümlü bu sitelerde gerçek olayları çarpıtarak makaleler ve Rusya yanlısı haberler üretiyor. Bunların sosyal medyada yayılarak geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor.
Olena Zelenska komplosuyla ilgisi olduğunu reddetse de daha önce sahte haberlere imza attığını kabul eden açıklamaları olmuştu. Bunun kendisi için "bir oyun ve bir intikam" olduğunu söylemişti.
ABD'li eski polisin, Kremlin'in Batı'ya karşı yürüttüğü dezenformasyon kampanyalarının en önemli isimlerinden biri olduğu belirtiliyor.
RUSYA'NIN BATI'DAKİ SEÇİMLERE UFAK BİR MÜDAHALESİ
Uzmanlar Dougan'ın aslında Rusya'nın Batı'ya ve Batıdaki seçimlere olan müdahalesinin ufak bir parçası olduğunu söylüyor.
Microsoft Dijital Tehdit Analiz Merkezi'nin başındaki Clint Watts paylaşılan Rusya kaynaklı içeriklerin giderek daha sofistike hale geldiğini ifade ediyor.
YASAL DÜZENLEMELERLE KONTROL ALTINA ALINMASI GEREKİYOR
Üretilen bu sahte içeriklerin Kasım ayındaki ABD Başkan seçimi için potansiyel bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.Özellikle sahte görüntüler üretilen ve deepfake olarak adlandırılan teknolojinin kullanımının giderek kolaylaşması ve yaygınlaşması bu teknolojinin düzenlenmediği takdirde büyük tehlikelere gebe olduğunu ortaya koyuyor.Bu potansiyel tehlikeden zarar görmemek için Yapay Zeka teknolojisinin yasal düzenlemelerle kontrol altında tutulması gerekiyor.