Deflasyon nedir, nasıl olur? Deflasyon yaşanırsa ne olur? Deflasyon nasıl engellenir?
Enflasyonun yanında modern hayatta her geçen gün öğrendiğimiz terimlerden bir diğeri olan Deflasyon nedir, nasıl olur? İçinden geçtiğimiz global enflasyon döneminde aslında pek sık karşılaşmadığımız bir terimdir. Peki, Deflasyon yaşanırsa ne olur? Ekonomik bir terim olan deflasyon nasıl engellenir?
Deflasyonu piyasadaki fiyatların belirli bir zamanda sürekli düşüş yaşaması olarak tanımlamak gerekir. Enflasyon karşısında fiyatları düşürmeyi öngören bir terim olan Deflasyon nedir, nasıl olur? Enflasyonla tamamen zıtlık gösteren bu kavram, günlük hayatımızda çokça önümüze çıkıyor. Peki, deflasyon yaşanırsa ne olur? Bir ülkenin ekonomisini kötü de etkileyebildiği için alınması gereken önlemler bulunmaktadır. Deflasyon nasıl engellenir? İşte detaylar...
CAN MUTABAKANİ
DEFLASYON NEDİR, NASIL OLUR?
İçinden geçtiğimiz global enflasyon döneminde aslında pek sık karşılaşmadığımız bir terimdir. Deflasyon kısaca bir ülkedeki ürün ve hizmet fiyatlarında yaşanan sürekli düşüştür. Temelinde enflasyon ne ise onun zıttıdır. Deflasyon yaşanan bir ülkede ürün ve hizmet fiyatları sürekli olarak düşer.
Fiyatların düşme beklentisi arttıkça ürün ve hizmetlere olan talep de azalır. Talep azalan piyasalarda ise üretim düşer. Kısaca deflasyon yaşanan ülke ve piyasalarda fiyatlar ucuzlasa da satın alımlar azalır.
Deflasyon oluşmasının pek çok sebebi olabilir lakin en temel sebepleri bir ülkede para ve krediye olan ihtiyacın düşmesi ve Merkez Bankasının para politikalarıdır. Bir ülkenin ekonomik büyümesi yerel para birimi arzının büyümesinden fazla olduğu koşullarda bütün ürün ve hizmet fiyatlarında genel bir düşüş görülebilir.
Tarihsel olarak bu etki en sık teknolojik gelişmeler yaşandığında olur. Verimliliğin artmasını sağlayan teknolojik gelişmeler farklı sektörlere giriş yaptıkça üretim maliyetleri düşer. Üretim maliyetlerinde yaşanan teknolojik gelişmeye bağlı alçalmalar son tüketici fiyatının düşmesine yol açar. Piyasaların tamamına temas eden teknolojik gelişmeler verimliliği artırarak deflasyon oluşmasını sağlar.
Bir ülkede enflasyon değil deflasyon oluşmasının belli başlı sebepleri; üretici ve son tüketicilerin para veya kredi konusunda tasarrufa gitmek istemesi, piyasadaki ürün ve hizmetlere olan dış talebin azalması ya da alım gücünde azalma olabilir.
ÜLKE EKONOMİSİNDE DEFLASYON YAŞANIRSA NE OLUR?
Deflasyon sonucunda oluşacak ekonomik duraklama süreci ülkeler için çeşitli kötü anlamlara gelebilir. Öncelikle yaprak kıpırdamayan bir piyasa olduğu takdirde ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılada azalma yaşanacaktır. Fiyatların ucuzlaması sonucu alınmayan ürünler üreticilerin karlarını düşürerek işten çıkarmaların başlamasına yol açacaktır.
Yerel para biriminin değerlenmesi sonucu yapılan uluslararası antlaşmalar zarar ettirebilecek bir konuma gelecektir. Parası değerlenen yatırımcı ise parayı harcamak yerine bankada faiz getirisi için saklamayı tercih edecektir. Bankaya konulan paralar ürün ve hizmet satın almak için kullanılamayacağı için talep daha da azalır ve ürün fiyatları düşmeye devam eder.
DEFLASYON NASIL ENGELLENİR?
Tam tersi olan enflasyon gibi deflasyon da bir ülkenin ekonomisini kötü etkileyebilir. Bu kötü etkilerin önüne geçmek için alınabilecek çeşitli önlemler var. Kamu kuruluşları bütçelerini ve harcamalarını arttırabilir, Merkez Bankasının faizleri indirmesi suretiyle ya da vergi indirimleriyle yatırımcıların harcama ve yatırım yapması teşvik edilebilir.