Deprem felaketinde 6'ncı gün! Can kaybı sayısı 20 bin 937'ye yükseldi

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 937 kişinin hayatını kaybettiğini, 102 bin 388 afetzedenin diğer illere tahliye edildiğini açıkladı.

Deprem felaketinde 6'ncı gün! Can kaybı sayısı 20 bin 937'ye yükseldi

AFAD'ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17'de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24'te ise merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. İki şiddetli deprem başta Hatay, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere birçok kentten hissedildi. Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor.

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 937 kişinin hayatını kaybettiğini, 102 bin 388 afetzedenin diğer illere tahliye edildiğini açıkladı. 

47 YARALI ASKERİ KARGO UÇAĞIYLA İSTANBUL’A GETİRİLDİ

04.29 Gece saatlerinde Adana’dan İstanbul’a 47 yaralı taşıyan askeri kargo uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Askeri kargo uçağıyla gelen 47 yaralı, asker ve sağlık çalışanları tarafından sedyelerle ambulanslara taşındı. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı kargo uçağında 47 yaralının yanı sıra 20 refakatçi ve aralarında doktorların da bulunduğu 20 sağlık personelinin olduğu öğrenildi. Ambulanslara bindirilen yaralı depremzedeler, İstanbul’da bulunan hastanelere nakil edildi.

03.25 BAKAN KİRİŞCİ, 'HATAY YARSELİ BARAJI PATLADI' İDDİALARININ ASILSIZ OLDUĞUNU AÇIKLADI  

Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar deprem bölgesindeki vatandaşları endişelendirdi. Kısa sürede yayılan iddialar üzerine bazı vatandaşlar kentten uzaklaşmaya çalışırken, polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı uyarılarda böyle bir olayın gerçekleşmediği belirtildi. Polis ekipleri kent sokaklarında devriye gezerek yaptığı anonslarla iddiaların asılsız olduğunu vatandaşların panik yapmamasını istedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, olaya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hatay'da Yarseli Barajı'nın patladığı yönündeki iddialar asılsızdır. Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir. Benzer bir dezenformasyon Atatürk Barajı ile ilgili de üretilmiş, yerinde incelemeyle kamuoyunu bilgilendirmiştik. Yarın da Hatay'daki barajlarımızı yerinde inceleyeceğim. Bu süreçte resmi kurumların bilgilendirmeleri dışındaki malumata itibar edilmemesi büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. 

02.30 AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI:

“Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızdan depremden etkilenen çocuklarımıza koruyucu aile olmak veya çocuklarımızı evlat edinmek için gelen yoğun talep nedeniyle açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Deprem nedeniyle koruyucu aile veya evlat edindirme konusunda uygulamaya konulmuş özel bir program olmadığı gibi ilgili mevzuat gereği çocuklarımızın yurtdışında yaşayan ailelerimizin yanına koruyucu aile hizmeti kapsamında yerleştirilmesi uygun değildir” Ayrıca açıklamanın devamında koruyucu aile olmak için Türkiye’de ikamet etme şartı bulunduğunu belirtildi.

CAN KAYBI 20 BİN 318'E YÜKSELDİ

AFAD: “20 bin 318 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 80 bin 88 vatandaşımız kurtarılmıştır. 91 bin 511 afetzede bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir”

"ÜCRETSİZ OLARAK TAŞIMA İŞLEMİ YAPACAĞIZ"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Yakınıyla alakalı gerek kurtarma, hastane veya vefatla ilgili konusu olmayan afetzedelerimizi bölge dışına çıkmasını teşvik ediyoruz. Şu an itibarıyla 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barınma bölgelerinde barındırıyoruz. Bunların yaklaşık 90 bine yakını geçici barınma merkezlerinde, geriye kalanı ise yakınlarının yanına çıkmışlardır. Ücretsiz olarak taşıma işlemi yapacağız. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Yıkılmayıp acil yıkılması gereken binalar hangileri bir an önce belirleyebilirsek, hasarsız vatandaşlarımız evlerine dönebilirler. Kalıcı konutların yapımına bir an önce başlayalım." dedi. 

CAN KAYBI 20 BİN 213'E YÜKSELDİ

Sağlık Bakanı Koca, saat 21.42'de yaptığı açıklamada; depremlerde 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 52 kişinin yaralandığını açıkladı.

1666 DEPREM MEYDANA GELDİ
AFAD: Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından an itibarıyla toplam 1.666 deprem meydana gelmiştir.

CAN KAYBI 19 BİN 875'E YÜKSELDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada  "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 19.875 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 79.717 vatandaşımız yaralanmıştır. 86.754 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir." denildi.

ADANA'DA 4.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
AFAD, Adana'nın Saimbeyli ilçesinde saat 20.00'da 4.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. 

KAHRAMANMARAŞ'TA 3.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
AFAD, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde saat 19.26'da 3.8 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu.

“SAHRA HASTANELERİNDE AMELİYAT YAPILABİLİYOR”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da deprem bölgesinde sahra hastaneleri önünde yaptığı konuşmada, “Sahra hastanelerinde ameliyat yapılabiliyor” dedi.

1600 ÜZERİNDE ARTÇI DEPREM

AFAD Risk Azaltma Müdürü Osman Tatar: Arkadaşlarımız sahada araştırma yapıyor. Anadolu coğrafyası son 2 bin yılda çok şiddetli depremler ile karşılaştı. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 410 bin metrekarelik alanda hissedildi. Bin 600’ün üzerinde artçı deprem oldu. Dört günde yaşadığımız 5 ile 6 büyüklüğündeki depremler bir yılda yaşadığımızı aşmış durumda. Artçıların 37’si 5 ila 6 büyüklüğünde Günlük 60-65 deprem yaşanırken şu günlerde bir buçuk aylık deprem yaşamış bulunmaktayız. 6’nın üzerinde artçılar yaşanması olağan, vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmak çok önemli.