Deprem sonrası yangın riskine karşı kritik önlemler

Kahramanmaraş merkezli depremlerin neden olduğu asrın felaketinin ardından, depremlerin elektrik tesisatında neden olduğu tahribatın ve yangın riskinin önüne geçmek için binaların elektrik tesisatına yeni düzenleme geliyor. tv100 muhabiri Sertaç Murat Koç'un özel haberi...

Bakanlığın hayata geçireceği yeni düzenlemeye göre, elektrik jeneratörleri, transformatörler, elektrik panoları, sağlamlık için beton ve çelik kaide üzerine monte edilecek. Binalar, elektrik tesisatında üç ana sınıfa ayrılacak. Deprem sonrası insanların yoğun ve uzun süreli bulunduğu hastaneler, itfaiye, okullar ve patlayıcıların depolandığı binaların önem katsayısı 1.5; alışveriş merkezlerininki 1.2 puan olarak değerlendirilecek. Elektrik tesisatında kullanılacak ürünler, Avrupa Teknik Değerlendirmesi belgesine sahip olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre, elektrik jeneratörleri, transformatörler, elektrik panoları, kabinetler ve benzeri donanımlar, doğrudan döşeme ya da beton ve çelik kaide üzerine monte edilecek. Titreşim yapan donanımlar için yalıtım ve sismik sınırlama yapılacak. Depremde hasar görmesi durumunda insanlara veya binaya zarar verebilecek elektrik donanımı için Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre deprem hesabı yapılması zorunlu olacak. Elektrik donanımı, yapıya sabit olarak bağlanacak ve bağlantı elemanları, deprem yüklerini karşılayacak kapasitede olacak. Donanım ve cihazların betonarme yapıya sabitlenmesi sırasında ara dolgu parçası kullanılmayacak, donanımın montaj yüzeyi ana malzemeye doğrudan oturtulacak.

OKULA, HASTANEYE, PATLAYICI DEPOSUNA ÖNEM KATSAYISI

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği esas alınarak binalar, elektrik tesisatında üç ana sınıfa ayrılacak. Deprem sonrası insanların yoğun ve uzun süreli bulunduğu hastaneler, dispanserler, sağlık ocakları, itfaiye, kışlalar, cezaevleri, PTT ve diğer haberleşme tesisleri, okullar, yurtlar, müzeler ile toksik ve patlayıcı maddelerin depolandığı binaların önem katsayısı 1.5 olarak belirlenecek. Alışveriş merkezleri, spor tesisleri, sinema, konser salonları, ibadethaneler ve tiyatroların önem katsayısı 1.2 puan; konut, otel ve işyerlerinin önem katsayısı ise 1.0 puan olarak alınacak ve önlemler buna göre düzenlenecek. Yangın algılama ve söndürme sistemleri, acil anons ve sesli tahliye sistemleri, acil aydınlatma ve yönlendirme sistemleri, duman tahliye sistemi, yangın su tahliye pompaları ve zorunlu havalandırma sistemleri gibi sistemler ise bina sınıfına bakılmaksızın, daha yüksek olan 1.5 faktörü üzerinden değerlendirme yapılacak.

AVRUPA STANDARTI

Elektrik tesisatında kullanılacak ürünler, Avrupa Teknik Değerlendirmesi belgesine sahip olacak. Her bir donanım, imalatçısı tarafından hazırlanmış deprem güvenlikli montaj talimatının gerçekte uygulanıp, uygulanmadığı gözle ve ölçerek kontrol edilecek. Jeneratörler, transformatörler, kesintisiz güç kaynakları, elektrik panoları, yangın ve acil durum kontrol panelleri, asansör besleme ve kontrol panoları, kazan besleme ve kontrol panoları ve duman egzos fanları besleme panoları için sismik sertifika istenecek. Ürün seçimi yapılırken, korozyon dayanımına sahip paslanmaz çelik, sıcak daldırma galvaniz, elektro galvaniz gibi malzemeler tercih edilecek.

Taslağa son şekli verildikten sonra yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek.