Türkiye’nin deprem tehdidi en yüksek kenti İzmir’de, 6’nın üzerinde deprem üretmesi olası 25’e yakın fay hattı olduğu tespit edildi.
Korkutan açıklama, Doç. Dr. Ökmen Sümer’den gelirken, İzmir Fayına da dikkat çekti. İşte detaylar...
"KUZEYDE STRES ARTIYOR"
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir'i etkileme olasılığı bulunan karada ve denizdeki fayların dağılımıyla ilgili bilgi verdi. Son 20 yıllık süreye değinen Doç. Ökmen Sümer, "Sadece İzmir özelinde değil, Ege yani Türkiye'nin batı kıyılarında 2002 ve 2004'te başlayan bir süreç var. Gökova Körfezi'nde bir deprem fırtınasıyla başlıyor, 2017'de Bodrum'da sürüp 2020'de biliyor gibi İzmir Depremi ve 2022'de Buca depremleriyle kuzeye taşınan bir hareketlilik söz konusu. Bu da özellikle kuzeyde deprem beklediğimiz faylar üzerindeki stresin neden oluyor. Bu, onu eşit miktarda etkiliyor anlamına geliyor" diye konuştu.
"İZMİR'DE 25'E YAKIN FAY VAR"
Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, hangi fayların nasıl etkilendiğini çalışmaların çalışmalarla az çok ortaya çıkardıklarını vurgulayan Doç. Sümer, "Şimdi hangi faylar tehlikeli? Öncellikle ilk önce tehlikeliz olanlardan bahsedelim. İzmir'de 6'nın üzerinde deprem üretebilecek 25'e yakın fay var. Gülbahçe Fayı, Yağcılar Fayı, Tuzla Fayı'nın güney segmenti gibi faylar deprem üretmişler, Gerçek tarihler.Yanı 1389, 1040 gibi, MS 47 gibi.En son 1992'de Doğan Bey'de deprem gibi.2005'te özellikle Gülbahçe'nin güncel 5.9'luk depremler gibi. Çünkü Ege'nin tamamına bakıldığında, buradaki fayların 1500 ila 2 bin yılda bir, 7'ye yakın bir deprem gerçekleştiği gösteriliyor. kullanıldı.
"İZMİR FAYINDA İKİ SENARYOMUZ VAR"
İzmir Fayına dikkat çeken Doç. Ökmen Sümer, "İzmir fayında 2 senaryomuz var. İzmir, son büyük depremini 1688 yılında yaşadı. Ama hangi faydası vardı. Bu deprem ise İzmir Fayı'nın Balçova segmentinde meydana geldiyse ya da Pınarbaşı segmentiyle beraberlik beraberlik vardıyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı'nda olmuşsa, İzmir Fayı'nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu faydanın tespit edildiği son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı'na dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
"DEPREM KONUSUNDA EĞİTİM ALMAMIZ GEREKİYOR"
Nelere dikkat edilmesinin de anlatılmasının altını çizen Doç. Ökmen Sümer şöyle devam etti:
İki şey çok önemli. Deprem ne zaman ve ne geniş olacak? Bu sorular önemli. Ama öncelikle deprem olsun olmasın ilk mesafede olması gereken şey, deprem bilincinin yayılması. Bunu ilköğretim seviyesinden itibaren yapmak. Yani sosyal sorumluluk projeleriyle halkımızı deprem konusunda Eğitim almamız gerekiyor.Depremlerde nasıl davranacakları ki bu ikinci ve en önemlisi. Mikro bölgeselleştirme çalışmaları önemli. Toparlamak. Havzaya bakacağız. diye konuştu.