Depremzede başvuruları nasıl yapılır? Hak sahibi kimdir? Hak sahipliği ile ilgili işlemler için nereye başvurulmalıdır?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Bölgedeki depremzedeler için afetzede hakları mevcut. Peki depremzedeler nereye başvuracak? Hak sahipleri kimlerdir? İşte detaylar…
Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkıcı etkileri olan depremler pek çok vatandaşın hayatını etkiledi.Yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşlar Afetzede hak sahipliğinden faydalanmaları için başvuru yapmaları gerekiyor.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) paylaştığı bilgiler şöyle:
HAK SAHİPLERİ KİMLER?
Yıkılan veya ağır hasar gören ya da muhtemel afetlerden etkilenebilecek binalarla olan mülkiyet ilişkilerini belgeleyebilen ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilen afetzededir.
NEREYE BAŞVURULMALIDIR?
Afet gören yerde hak sahipliği başvuruları için mahalle veya köy muhtarlıklarında o yerin (köylerde köy mülki hudutları, illerde ve ilçelerde belediye hudutları ile yeni taşınma yerlerindeki duruma göre köy ve belediye hudutları) en büyük mülki amirliğince ilanlar yapılacak ve ilanda belirtilen süre içinde istenilen belgeler valiliklere veya kaymakamlıklara bizzat afetzedeler tarafından teslim edilmelidir.
HAK SAHİPLİĞİ NASIL YAPILIR?
7269 Sayılı Kanun'un 28-29-30. maddeleri ile Afet Sebebiyle Hak Sahibi Olanların Tespiti Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre mülki amirin veya görevlendireceği memurun başkanlığında oluşturulan Mahalli Hak Sahipliği İnceleme Komisyonunca çalışmalar yürütülür.
KİMLER HAK SAHİBİ OLABİLİR?
Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar.
İştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya iş yeri hasar görenler.
Hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere tespit edilip konutları istimlak edilen aileler.
Hak sahipliği ve borçlandırma yasal süreleri nelerdir?
Hak sahipliği talep ve taahhütname 60 gün. O yerde borçlandırmanın ilanı tarihinden itibaren Başkanlıkça kabul edilebilir mazereti dışında 2 ay içerisinde borçlandırmalarını yapmayanların hak sahipliği kendiliğinden sona erer.