Bir derin deniz araştırmasında canlı yayın sırasında nadir ve sevimli bir ahtapotun görülmesi araştırmacıları sevindirdi. Aptal ahtapot olarak bilinen yaratık, uzaktan kumandalı bir su altı aracının canlı yayını sırasında görüldü.
PASİFİK OKYANUSUNDA GÖRÜLDÜ
Bu tuhaf deniz canlısının okyanus yüzeyinin yaklaşık bir mil altında yüzdüğü görüldü. Olay, Orta Pasifik Okyanusu'ndaki 580.000 mil karelik deniz koruma alanı olan Papahānaumokuākea Ulusal Deniz Anıtı'ndaki (PMNM) isimsiz bir deniz dağının yakınında meydana geldi.
"CANLI GÖRDÜĞÜMÜZE SEVİNDİM"
Keşif Gemisi (E/V) Nautilus'ta görevli bir mürettebat üyesi, ahtapotun etrafında kamerayı çevirip "Vay canına! Canlı bir tane gördüğümüze sevindim." ifadelerini kullandı.
SOLGUN RENGİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ
Araştırmacılar ahtapotun ne kadar solgun olduğuna şaşırdılar, ancak bunun parlak ışık ile arkadaki karanlık okyanus arasındaki kontrasttan kaynaklanabileceğini fark ettiler. Bir mürettebat üyesi, "Tamamen mavi arka plan ve üzerinde yansıyan ışık göz önüne alındığında, bu muhtemelen onu biraz daha beyaz gösteriyor" dedi.
ÇOK NADİR GÖRÜLÜRLER
Dumbo ahtapotlar, derin deniz şemsiye ahtapotlarının bir cinsidir. Yüzeyin 3.300 feet ile 13.100 feet altında bulunan ahtapotların en derin yaşayanları olduğu düşünülüyor. Bu canlılardan birini tespit etmek, yüzeyin son derece altındaki habitatları nedeniyle nadir görülen bir olaydır.
"Bu aptal ahtapot, Ocean Exploration Trust'ın son birkaç yıldır araştırdığı, Orta Pasifik'in derin sularında sıklıkla görülen bir tür demersal (dibinde oturur ve genellikle ona yakın yüzer) sirrat ahtapottur." Ocean Exploration Trust'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"AVLARINI BÜTÜNÜYLE YUTARLAR"
"Dumbo ahtapotları, yiyecek bulmak için o ünlü kulak şeklindeki yüzgeçleri kullanarak suda kendilerini ilerletiyor, sonra avlarını bütünüyle yutuyor ve kopepodlar, izopodlar, kıl kurtları ve amfipodlar gibi çeşitli derin deniz yaratıklarıyla ziyafet çekiyor."
UZUN SÜRE SPERM DEPOLUYORLAR
Nadir olmaları nedeniyle bu ahtapotlar, türlerinin hayatta kalmasını sağlama konusunda ustaca bir yönteme sahiptir. Dişiler başka bir aptal ahtapotla karşılaşmaları durumunda farklı gelişim aşamalarındaki yumurtaları taşırlar ve yumurtalarını dölleyecek ortam koşulları oluşana kadar uzun süre sperm depolayabilirler. Dişiler daha sonra yumurtalarını deniz tabanındaki sert yüzeylere bırakırlar.
GENİŞ DENİZLER TAMAMEN KEŞFEDİLMEDİ
Nautilus keşif gezisi derinlere dalmaya devam edecek ve umarız uçurumda başka nadir ve harika yaratıklar da bulacaktır. Geçmişteki keşif gezileri, buradaki derin su kaynaklarına ilişkin temel bilgileri arttırmış olsa da, geniş alanlar tamamen keşfedilmemiş durumda.