Dicle Nehri için kritik uyarı: Tehlikeli seviyelerde
72 ülkede yapılan bir araştırmada aralarında Dicle'nin de bulunduğu yüzlerce nehrin ‘tehlikeli seviyelerde antibiyotikle kirlenmiş olduğu’ ortaya çıktı.
Aralarında Dicle'nin de bulunduğu çok sayıda nehirde antibiyotik bulundu. Uzmanlar, nehir sularının antibiyotik ile kirlenmesinin antibiyotik direncine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Helsinki’de 27-28 Mayıs tarihlerinde açıklanacak araştırmanın ön sonuçlarını yayımlayan The Guardian gazetesi, 111 noktadan alınan örneklerdeki antibiyotik miktarının güvenli seviyelerin üzerinde çıktığını yazdı. En kötü vakalarda ise antibiyotik miktarının, güvenli sınırların 300 kat üzerinde olduğu belirtildi.
Bugüne dek nehir sularının kirliliği üzerine küresel çapta yapılan en büyük araştırmada, 72 ülkede 711 noktadan örnek alındı. Bu örneklerin yüzde 65’inde antibiyotik tespit edildi
İngiltere’deki York Üniversitesi’nin başını çektiği araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:
Araştırma için Sen, Tuna, Thames, Tiber ve Dicle gibi dünyanın en büyük nehirlerinden, 72 ülkeden 711 noktada örnek alındı. Örnekler dondurularak York Üniversitesi’ne getirildi.
Araştırma sonucuna göre, Afrika’da örnek alınan noktalarda nehir sularının yüzde 35’i güvenli seviyelerden daha fazla antibiyotik içeriyor. Kenya’da bir noktada güvenli seviyenin 100 kat üzerinde antibiyotik tespit edilirken, araştırmacılar bazı noktalarda hiçbir balığın bu nedenle yaşayamadığını belirtti.
Araştırma, daha yoksul ülkelerdeki nehirlerde daha fazla antibiyotik bulunduğunu da tespit etti. Bu durum, özellikle Afrika ve Asya’da bulunan söz konusu ülkelerin kanalizasyon altyapısına yatırım yapamamasına bağlandı.
İngiltere’deki Thames ve Avusturya’daki Tuna nehirlerinde de antibiyotik bulundu. Tuna’daki örneklerde, güvenli seviyeden yaklaşık dört kat daha fazla miktarda yedi farklı tür antibiyotik tespit edildi. Tuna’da, solunum yolları enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılan clarithromycin isimli antibiyotiğin çıktığına da dikkat çekildi.