DİJİTAL TOKSİK BİR ALT KÜLTÜR OLARAK İNCELLER VE KARANLIK DÜNYA

Son dönemde sosyal medyanın ve dijital dünyanın farklı alanlarında suçun dönüşümü ile ne yazık ki birçok sapkın davranış görülmektedir. Bu durum, en çok çocukları ve gençleri olumsuz etkilemektedir. Özellikle pandemi döneminde popüler olan sohbet uygulamarında gençler; dezenformasyon, dijital zorbalık,nefret suçu gibi türlü melanetlere maruz kalıyorlar.Bir de bunlara dijital alt kültürler de eklenince şiddet sarmalı sistamatik olarak etkisini artırıyor.

Dijital toksik  alt kültür; internet ve sosyal medya ortamlarında gelişen bireylerin diğerlerine karşı  kötü niyetli, saldırgan, dışlayıcı ve nefret dolu davranışlar sergilediği zararlı toplulukları ifade eder. Bu tür kültürlerde, dijital dünyanın sunduğu imkanlar sayesinde bireylerin kötü niyetli, saldırgan, dışlayıcı ve şiddet yanlısı tavırlar sergilemesi yaygındır.

Toksik alt kültürler; nefret, şiddet, ayrımcılık gibi negatif duyguları yüceltir ve bu tutumların normalleştirilmesine katkıda bulunur.

Bu alt kültürler; sanal dünyada anonimlik ve mahremiyetin sağladığı avantajlardan beslenir ve bu sayede hızla yayılır.Sosyal medya platformları, forumlar, oyun toplulukları, video paylaşım siteleri gibi dijital alanlar bu tür kültürlerin büyümesine zemin oluşturur.

Bu bağlamda bazı sorularla ilerlemek isterim:

‘’İncel’’ kavramı nedir? Bireyleri suça mı teşvik ediyor, kadına şiddete mi yönlendiriyor?

‘’İncel’’ (involuntary celibate-istemsiz bekar) zorunlu olarak bekar kalan, romantik ya da cinsel ilişkiler kurmakta zorlanan erkekler için kullanılan bir kavramdır. İncel topluluğunun  bazı üyeleri, bu durumu kadınları suçlayarak  ve kadın düşmanlığına bağlı ideolojıler ortaya koyarak açıklamaktadırlar. Bu gruplar zaman zaman şiddet yanlısı bir tutum sergileyebilirler. İncel bireylerinin bir kısmı,kadınların kendilerini reddetmelerinden  dolayı şiddet eğilimi göstermekte ve bunu bir intikam aracı olarak görmektedir.

İncel kavramının suça teşvik edici yönü, bireylerin sosyal dışlanmışlık hissiyle şiddeti bir çözüm aracı olarak görmelerinden kaynaklanır. İnceller,tipik bir dijital toksik alt kültür örneğidir.

İncel Bireyler  Şiddete Daha mı Eğilimli? Neden Bundan Gurur Duyuyorlar ve Takdir Bekliyorlar?

İncel bireyler, toplumsal beklentilerle  uyuşmayan deneyimler nedeniyle şiddete daha yatkın hale gelebilirler.Romantik ya da cinsel ilişkilerdeki başarısızlıklarını kadınlara ve toplum normlarına yükleyen bu bireyler,şiddet uygulayarak intikam aldıklarını düşünürler. Şiddeti bir güç gösterisi ve reddedilmenin telafi olarak görebilirler.İncel topluluklarındaki şiddeti destekleyici söylemler, bu eğilimlerini artırır ve onlara bu eğlemlerinden gurur duyacakları bir kimlik kazandırabilir.

İncel Gruplardaki Dış Görünüş, Maddi Yetersizlik, İletişim Eksikliği Şiddeti Tetikliyor mu?

Evet,bu faktörler incel bireylerin izolasyon ve dışlanmışlık hislerini tetikleyebilir, Çekici görünmediğini düşünen, maddi yetersizlik yaşayan ya da sosyal  becerilerinde eksiklik hisseden kişiler; kendilerini toplumdan soyutlanmış hissedebilir.

İncel toplulukları,bu duygusal  eksikliklerinin suçlusu olarak kadınları ve modern toplumun cinsel dinamiklerini görürler.

Sur canisi Semih Çelik ile Gündeme Gelen İncellerin Toplumdaki Tehlikesi Nedir?

Semih Çelik’in canice işlediği cinayetler, incel topluluklarının  potansiyel tehlikesine dikkat çeken  bir örnek olmuştur.İncel gruplarının  şiddet yanlısı söylemleri, kişilere ve topluma zarar verecek bireyleri motive edebilir. Özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılan kadın düşmanı ideolojiler,genç ve etkilenmeye açık bireyler arasında şiddet eğilimlerini artırabilir. Bu tür olayların yayılmasını engellemek için hem dijital hem hukuki önlemler alınmalıdır.

Ebeveynlere de birçok görev düşmektedir. Öncelikle çocukları ile etkin bir iletişim kurmak ve çocuklarının  dijital ayak izlerini takip etmek zorundalar.Aksi takdirde çok üzücü durumlar yaşanabilir.