Dikkat: Kredi kartınızdan 30 milyar TL çekecekler!
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük’ün kredi kartı aidatlarına ilişkin açıklamasını görünce aklıma o meşhur söz geldi: “Banka soymak yerine banka kurmak daha mantıklı…’’
TÜDER Başkanı Levent Küçük, bankaların bu yıl kredi kartı aidatlarından 30 milyar TL’yi aşan bir miktarda para toplayacağını açıkladı. Küçük, yaptığı değerlendirmede "Bu yıl genellikle özel bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptılar. Türkiye'de 103 milyon aktif kredi kartı var. Bu kartlara bu yıl 30 milyar TL'yi aşan bir aidat yansıtılacak" ifadesini kullandı.
Küçük’ün ortaya koyduğu bu dehşetengiz tablo, Türk bankacılık sisteminin nasıl vahşi bir anlayışla yönetildiğinin en açık göstergelerinden biri…
KARTTAN KARTA…
Ekonomik kriz derinleştikçe kredi kartlarına yüklenen ve ‘’günü kurtarmaya çalışan’’ vatandaşların bankalara zaten 1,6 trilyonun üzerinde bir borcu var. Vatandaşlar bu borcu ‘’başka bir karttan çekip diğer kartın borcunu ödeyerek” çevirmeye çalışıyor.
Kredi kartının borcu artarken buna bir de ‘’kart aidatı’’ yükü biniyor. Bazı bankalar yılda 400 bazıları ise bin 500 TL ‘’kart aidatı’’ alıyor. Bankalar böylece vermek zorunda oldukları bir hizmetten bile kâr elde ediyor. Ve bu kâr bu yıl 30 milyar TL’ye çıkıyor.
DOYMUYORLAR…
Türkiye’de hizmet veren bankalar, özellikle pandemi sürecinden beri kârlarına kâr katmasına rağmen azgın sömürü sisteminde herhangi bir gevşeme olmuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sektörü 2023’te 603,6 milyar TL net kâr elde etti. Sektör 2022’de ise 431,6 milyar TL net kâr açıklamıştı. BDDK’nın verilerinden de anlaşılacağı üzere bankaların kârı her yıl düzenli bir biçimde artıyor.
Bankalar, bu kârları yetmezmiş gibi buna bir de ‘’kart aidatı’’ndan elde edeceği kârı ekliyor.
Vatandaşlar, 103 milyon kredi kartına sahip olunan ülkemizde ‘’faiz ve gecikme faizi” yetmezmiş gibi bir de ‘’kart aidatı’’ adı altında 30 milyar TL’lik bir soyguna maruz kalıyor. Ve bu soygun yıllardan beri sürüyor. Görünen o ki; sürecek de…
Zira iktidar vatandaşın tüm isyanına rağmen bu soygunu durduracak bir adım atmıyor. Bırakın adım atmayı, kart aidatına ilişkin yapılan tüm yasal düzenlemeler vatandaşın aleyhine oluyor.
ÇÖZÜM YOK!
Yerel seçimlere sayılı günler kalmışken muhalefetin bu konuyu daha sık dile getirmesi ve vatandaşın lehine bir düzenleme yapılması için bastırması şart…
Ancak belli ki; bunu yapabilmek de artık mümkün değil…
Zira TBMM yerel seçim öncesi uzun bir ara veriyor…
Vatandaşa ise 30 milyarlık soyguna kendi eliyle katılmaktan başka bir alternatif kalmıyor.