Dikkat! Tüm EYT'lileri ilgilendiriyor! EYT'li ne kadar maaş alacak? EYT'linin alacağı maaş belli oldu, SGK EYT hesaplama nasıl yapılır?
EYT çıktığı andan itibaren kimin ne kadar maaş alacağı merak konusuydu. Yıllardır emeklilik hayali kuran EYT’liler için artık mutlu sona bir adım kaldı. Hükümet EYT’nin en kısa sürede TBMM’ye getireceğini açıklarken EYT’lilerin şimidi merak ettiği konu ise ne kadar maaş alacakları oldu. Peki EYT’lilerin maaşlarında kesinti olacak mı? EYT’liler ne kadar maaş alacak? İşte 2022 EYT’li maaş oranları ve rakamları!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yıllardır verdikleri mücadelede sonunda seslerini duyurmayı başardı. EYT sorunu hem hükümet hem de muhalefet kanadından karşılık buldu. Sonunda EYT’nin çıkacağı tarihi belli oldu! EYT maaşı nasıl hesaplanır? Kimler EYT'den yararlanabilir? EYT şartları nelerdir? İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklaması sonrası EYT ile ilgili tüm merak edilenler...
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’yle ilgili olarak çalışma grubu oluşturulduğunu belirtip EYT’nin çıkacağı tarihi verdi. Vedat Bilgin EYT yasasının tarihini açıkladı. Bakan Vedat Bilgin yaptığı açıklamada EYT müjdesini verdi. Bilgin şunları söyledi: “Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu bu formül üzerinde çalışıyor. En uygun formülü uygulamaya sokma niyetindeyiz. Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek.”
EYT tasarısı Ocak’ta TBMM’de
Bakan Bilgin EYT yasa tasarısının TBMM’ye geleceği tarihi de açıkladı: “Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız” diyen Bakan Bilgin, “Yıl sonuna kadar Meclis’e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis’e sunacağız”
EYT nedir? Kimler EYT’den yararlanacak?
EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar SGK başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olan kadın erkek tüm çalışanları kapsıyor. Emeklilik yasasının yürürlüğe girdiği tarih olan 8 Eylül 1999 öncesi prim ve çalışma gün sayısını tamamlayan kadın ve erkek çalışanlar yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyordu. 8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olabilmek için çalışanlara prim günü ve çalışma yılının yanına bir de yaş şartı getirildi. Daha önce erkekler 25 yıl kadınlar ise 20 yıllık çalışma hayatını ve 5000 gün prim şartını tamamladığında emekli olurken yasa sonrası kadınlar için 58 erkekler için 60 yaş sınırı getirildi.
EYT Şartları nelerdir?
EYT’den yararlanmak için 4447 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarih öncesi yani 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak gerekiyor. EYT yasası çıktığı taktirde 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olup kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl çalışma hayatını ve 5000 bin iş günü prim dolduranlar emekli olacak.
EYT maaşları nasıl hesaplanır?
EYT’liler emekli oldukları andan itibaren ne kadar maaş alacaklarını merak ediyor. Gerekeli şartları dolduran EYT’lilerin emekli maaşında kıdemleri, çalışma hayatlarındaki maaş miktarları ve çalışma yılları ile prim gün sayılarının uzunluğu maaşlarında etki eriyor. Son 1 yılda alınan maaş da çok önemli. EYT’lilerin emekli olduklarında ne kadar maaş alacakları SGK’nın internet sitesinden öğrenilebiliyor. Kullanıcılar emekli aylığı hesaplama linkiden girdiğinde karşılarına çıkan tabloda istenilen bilgileri dolduruyor. Bilgileri eksiksiz doldurduğunuzda o günün şartlarına göre emekli olduğunuzda alacağınız aylık ücret sitem tarafından hesaplanıyor. İşte emekli aylığınız ne kadar olduğunu öğrenmeniz için girilmesi gereken link :