Çavuşoğlu'ndan kritik Blinken görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi sonrasında açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerin Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerine desteğinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı." dedi.
Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi sırasında açıklamalarda bulundu.
Görüşmede ikili görüşmelere odaklanacaklarını ve ABD ile anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözümünü ele alacaklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa ilişkin, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı bir kez daha şunu gösterdi, Türkiye ve ABD dost ve ittifak olarak daha iyi iş birliği yapmalı. Bu sadece bizim değil bölgemizde ve ötesindeki dost ve müttefiklerimizin de beklentisi." değerlendirmesinde bulundu.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye, bu savaş başlamadan önce dahi NATO'nun açık kapı politikasını destekliyor. Bu iki ülkenin olası NATO üyeliklerine ilişkin bizim de meşru endişelerimiz var. Onlar terör örgütlerini destekliyorlar. Savunma ürünleri ihracatı konusunda da kısıtlamalar var. Biz endişelerimizi açıkladık, iki meslektaşımla da Berlin'de konuştum. Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı. Türkiye’nin güvenlik endişelerinin sözle değil somut adımlarla giderilmesi gerekli.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
"İkili ilişkilerle ilgili konuları ele aldık. Ticaret hacmimizin 100 milyar dolar hedef için atmamız gereken adımlar, bazı ilave gümrük vergilerin, kısıtlamaların kaldırılması gibi.
"F-16'lar için Kongre'de olumlu görüşler var"
Savunma sanayi ürünlerinin Türkiye'ye verilmesi, F-16 konusunu gündeme getirdik. F-16'lar için Kongre'de olumlu görüşler var.
Ukrayna'daki durum, Ermenistan'la normalleşme, Suriye, Libya ve bölgesel konuları da ele aldık. Ukrayna'da devam eden savaşın bir an önce sonlandırılması gerektiğini dile getirdik.
"Teröre destek vermesi kabul edilemez"
Blinken'la görüşmemizde NATO'ya başvuruları ele aldık. Aday ülkelerin teröre destek vermesi kabul edilemez. Verecekleri garantilerden emin olmak istiyoruz.
Blinken, "Türkiye'nin endişeleri karşılanmalı" dedi.
Halkbank davası
Bize göre tamamen siyasi motifli dava Halkbank davasını gündeme getirdik. ABD'nin Suriye'nin doğusunda YPG ve PKK'ya verdiği destekten duyduğumuz rahatsızlığı, sonlandırılması gerektiğini gündeme getirdik.
Blinken'la oldukça olumlu bir görüşme gerçekleşti. Liderler düzeyinde de görüşmeler olabilir. ABD ile sorunlarımızı çözmek üzere konuşuyoruz.
Türkiye'nin güvenlik endişeleri sözle değil uygulamada giderilmeli. Verecekleri garantilerden emin olmak istiyoruz.
Türkiye ile işbirliğinin önemi anlaşılmış oldu.
Miçotakis'in konuşması
Kim nerede alkışlanırsa alkışlansın, 55 yıldır tüm çözüm önerilerini reddeden hep Rum tarafı oldu. ABD kongresi'ndek onuşan herkes sık sık ayakta alkışlanıyor bu bir gelenek. Bunda gocunacak bir şeyimiz yok. Mevkidaşıma objektif ve tarafsız olmaları gerektiğini hatırlattım. Sadece seçimlere ve kongredeki gelişmelere göre hareket edersek netice elde edemeyiz.
Kimin nerede alkışlandığının bizim için hiç önemi yok."