Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Hollanda Büyükelçisi sınır dışı edildi' iddiasına yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçi için istenmeyen adam ilan edilmeleri talimatını vermesinin ardından Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet'in sınır dışı edildiği öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu haberi yalanlayarak, "Haber gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Hollanda Büyükelçisi sınır dışı edildi' iddiasına yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçi için istenmeyen adam ilan edilmeleri talimatını vermesinin ardından Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet'in sınır dışı edildiği öne sürüldü. Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu haberi yalanlayarak, "Haber gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.
ABD öncülüğündeki 10 ülkenin Osman Kavala'nın serbest bırakılması için yayınladığı bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu açıklamayı yapan 10 büyükelçi için sert ifadeler kullanarak istenmeyen adam ilan edilmeleri talimatını verdiğini söyledi. Bu gelişmelerin ardından akşam saatlerinde büyükelçilerin dokunulmazlığının kaldırıldığı ve ilk olarak Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet'in sınır dışı edildiği iddia edildi.

Bakanlık iddiaları yalanladı

Bild gazetesinin haberine dayandırılan söz konusu iddialar karşısında Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi'nin sınır dışı edildiğini yalanladı. Yapılan açıklamada Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine "Haber gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

İddiaların dayandırıldığı Bild haberi

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Hollanda Büyükelçisi sınır dışı edildi' iddiasına yanıt - Resim : 1

Ne olmuştu?

18 Ekim'de Osman Kavala'nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda'nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bugün, Osman Kavala'nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor. Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "büyükelçilerin uyarıldığı" belirtilmişti. 

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

"Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala da Kavala… Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi… 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya… Siz burayı ne zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye… Türkiye… Burası öyle zannettiğiniz gibi bir kabile devleti değil. Burada talimat verme gibi bir yola giremezsiniz… Gerekli talimatı ben Dışişleri Bakanıma verdim. Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim. Bunlar Türkiye'yi tanıyacak, anlayacak, bilecekler. Türkiye'yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler."