Dışişleri Bakanlığı'ndan '1915 olayları' tepkisi: "Bu tür girişimlerin hiçbir hükmü yoktur"

Amerika Birleşik Devletleri'nden 1915 olaylarına ilişkin bu yıl da benzer açıklama geldi. Başkan Donald Trump imzalı anma mesajında bu kez "soykırım" ifadesi kullanılmadı. Bunun yerine "Büyük felaket" denildi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları bütünüyle reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan '1915 olayları' tepkisi: "Bu tür girişimlerin hiçbir hükmü yoktur"

Amerika Birleşik Devletleri'nden 1915 olaylarının yıldönümü kabul edilen 24 Nisan'da, Olayların 110'uncu yıldönümünde beklenen açıklama geldi.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump imzalı anma mesajı paylaştı. Dört paragraflık anma metninde "soykırım" ifadesi yer almadı.

Trump açıklamasında, önceki başkanların da kullandığı, Ermenice "büyük felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini de yer verdi.

ABD Başkanı açıklamasında, "1915 yılında kurulan Amerikan Ermeni ve Suriyeli mültecilere yardım komitesi ile gurur duyduklarını söyledi. "Ermenilere yardım etmek için katkıda bulunan veya gönüllü olan binlerce Amerikalıya minnettarız. dedi.

Fransa'dan da benzer açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medyada yaptığı paylaşımda Ermenistan ile Fransa arasındaki bağın kuvvetli oluğunu ifade etti ve "soykırım" kelimesini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı tarafından 1915 Olaylarına ilişkin yapılan açıklamalara tepki açıklaması geldi.

"HİÇBİR HÜKMÜ YOKTUR"

Yapılan açıklamada,"1915 olayları konusunda tarihi gerçekler ve uluslararası hukuk hilafına yapılan açıklamaları bütünüyle reddediyoruz. Geçmişteki acıları siyasi saiklerle istismar etmeyi amaçlayan bu tür girişimlerin hiçbir hükmü yoktur.

Türkiye, küresel düzeyde ve bölgesinde daima barış, diyalog, karşılıklı anlayış ve ortak refahın geliştirilmesini savunagelmiştir. Ülkemiz bu anlayışla, 1915 olaylarının hakkaniyetli ve bilimsel bir şekilde incelenmesi amacıyla arşivlerini açmış ve bir Ortak Tarih Komisyonu kurulmasını önermiştir.

Radikal çevrelerin tarihten husumet çıkarma yönündeki çabalarının teşvik edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor ve Türkiye ile Ermenistan arasında devam eden normalleşme sürecinin desteklenmesi çağrımızı yineliyoruz" ifadeleri yer aldı.