Sıcaklıklar ülkemizde giderek artmaya başladı ve artan sıcak hava dalgası nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık hakim olmaya başladı.
FELAKETİN AYAK SESLERİ KAPIYI KIRANA KADAR VURDU
Bu bölgelerden biri de Diyarbakır oldu. Bölgede felaketin ayak sesleri kapıyı kırana kadar vurdu. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle su kaynaklarını korumak amacıyla bazı yasaklar getirdi.
YASAKLAR GETİRİLDİ
31 Ağustos'a kadar hortumla ev ve iş yeri önü ve kaldırım yıkama yasaklandı. Kurallara uymayanlara bin 295 lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca su tüketiminin artması nedeniyle halı yıkama fabrikalarının çalışmasının da birkaç gün yasaklanabileceği belirtildi.
BU İLLER DİKKAT SIRA HER AN SİZE GELEBİLİR
Araştırmacılar Bingöl, Elazığ, Mardin, Muş, Malatya ve Şanlıurfa’yı uyararak sıra her an size gelebilir uyarısında bulundu.
Ayrıca DİSKİ tarafından alınan kararla, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin zabıta ekiplerince yapılacak tespitler neticesinde kurallara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32'nci maddesi uyarınca 1295 TL idari para cezası kesilecek.
SU KULLANIMI İKİ KATINA ULAŞTI
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, küresel ısınmanın etkisiyle birlikte kuraklık yaşayan illerden biri de Diyarbakır olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır'a Dicle Barajı'ndan su tedarik ediyoruz. Günde 300 bin metreküp su arıtıp şehre verme kapasitemiz var. Havaların sıcak olması nedeniyle su tüketimi normal insani tüketimin çok fazla neredeyse iki katına kadar ulaştı. Normal şartlarda kişi başı su tüketimi 140-150 litre.
Türkiye ortalaması 190 litre, biz 300'ün üzerinde su tüketmeye başladık. Böyle olunca da arıtma kapasitemizin üzerine çıktı. İkinci merhale devam ediyor, kapasitemizi iki katına çıkarıyoruz ama bu şekilde suyu kullanmak sürdürülebilir değil. Su kullanım kültürümüzü değiştirme açısından her fertten 10 litre gün başına tasarruf istiyoruz. 10 litre günde, 1 milyon 45 bin kişiye hesapladığımızda 10 bin metreküp eder. Bir ayda bu kadar suyu tasarruf etmiş olacağız.
Site yöneticileriyle toplantı yaptık, yeşil alanların sulanmasıyla ilgili olarak. Gündüz sulamalarını yasakladık. Çimler ve yeşil alanlar akşam sulanacak diye. Gündüz yapılan sulama buharlaşmayla kayboluyor. Bunu 10 dakikayı geçmeyecek şeklinde sınırladık" dedi.