Metabolizma, vücudun hücrelerinde yiyeceği enerjiye dönüştüren kimyasal reaksiyonlardır. Vücudumuzun hareket etmekten düşünmeye ve büyümeye kadar her şeyi yapmak için bu enerjiye ihtiyacı vardır. Vücuttaki spesifik proteinler, metabolizmanın kimyasal reaksiyonlarını kontrol eder.
Özetle, metabolizma, insanların yaşamsal faaliyetleri sürdürmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Besinler yoluyla elde ettiği vitaminler, mineraller ve enzimler önemli ölçüde metabolizmaya katılır. Ancak sıcaklık ve hormonlar gibi pek çok değişken metabolizma hızını etkiler.
Metabolizmanın faaliyeti, herkeste farklıdır. Metabolizma yiyecekleri yakıt olarak kullanır. Hızlı metabolizmaya sahip olan kişiler, ne yerse yesin kilosunu korurken, yavaş metabolizmaya sahip kişiler, kilolarını korumak veya kilo vermek için yediklerine çok dikkat eder.
Kronik yorgunluk ve bitkinlik
Yeteri kadar uyuduğunuz halde sabahları kalktığınızda yorgun hissediyorsanız, metabolizma hızınız düşük olabilir. Yorgunluk ve bitkinlikten muzdarip iseniz kaynağının metabolizma hızınız olması muhtemeldir. Metabolizma yavaş olduğunda enerji seviyeleri de düşer.
Cilt sorunları
Metabolizmanın yavaşlaması, cilt sorunlarını da beraberinde getirir. Hücre yenilenmesi için gerekli enerji sağlanamaması cildin kurumasına ve çatlamasına sebep olur. Cilt ve tırnakları sağlıklı tutan hormonlar metabolik süreçlerle ilişkilidir.
Baş ağrısı
Sıklıkla yaşanan, ani baş ağrıları veya migrenler metabolizmanın oldukça yavaş çalıştığının belirtisidir. Bunun nedeni tanınmayan bir hipotiroidizm de olabilir.