Doğa böyle bir olayı ne gördü ne duydu ne de okudu. Araştırma ekibi, türünün tek örneği canlı ile karşılaştı, yaptığı şeyi görünce gözlerine inanamadılar. Solucan benzeri bir canlı, yavrularını, memelilerin yeni doğan yavrularına verdiklerine benzer süt benzeri bir maddeyle besliyor. Bu davranışın ilk kez sesli canlılarda belgelendiği bildirildi.
TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ
Türünün ilk örneği olan bu videoda, yumurtlayan bir amfibi olan dişi Brezilya halkalı sesilyanı (Siphonops annulatus), yavrularını beslemek için şeffaf bir sıvı üretiyor.
YAPIŞKAN BİR SIVI SALGILIYOR
Dişinin yavruları fiziksel dokunuşla ve tiz seslerle iletişim kurarak anneyi beslenebilmeleri için anüsünden yapışkan sıvıyı salgılamaya teşvik eder. Bu anne davranışı, Science dergisinde 4 Mart'ta yayınlanan bir çalışmada belgelendi.
ÖZEL YİYECEKLER GELİŞTİRMİŞTİR
Yumurta üreten omurgalılar arasında yavrular, embriyonun dış organı olan embriyonik yumurta sarısı kesesinden beslenmeye bağımlıdır. Ancak bazı türler, yavruları için ebeveyn bakımı davranışları ve özel yiyecekler geliştirmiştir.
YUMURTA BIRAKIRLAR
Memelilerin dışında örümceklerde, hamamböceklerinde, balıklarda ve kuşlarda ve şimdi de bu yumurtlayan amfibilerde farklı türde anne bakımı gözlemlendi. Brezilyalı sesilyalılar, solucanlar gibi hareket eden, tuhaf, bacaksız amfibilerden oluşan bir gruptur. Bazı türler canlı genç doğurur; S. annulatus gibi diğerleri yumurta bırakır.
ANNE SÜTÜ BENZERİ MADDE
Yavrular dişlerini kullanarak annenin arkasını kemiriyor ve burunlarıyla dokunarak annenin süt benzeri maddeyi salması için kloakayı (rektumun, idrar kanallarının ve havalandırma olarak bilinen genital kanalların açıklığı) ortaya çıkarmasını teşvik ediyor. Araştırmaya göre yavrularla kurulan bu iletişim yöntemi bir tür yalvarma davranışı olarak değerlendiriliyor.
HER GÜN SÜTLE BESLEDİ
Anne, yavrularını yumurtadan çıktıktan sonraki ilk iki ay boyunca her gün sütle besledi. Bu süre zarfında anne yavrularını beslemek için bile bırakmadı. Sütün daha ileri analizleri, uzun zincirli yağ asitlerinin bileşimini gösterdi; bu, ebeveyn bakımı sırasında sağlanan birincil enerji kaynağının yağ olduğu memelilerin salgılarına benzer.
ESARET ALTINDA TUTTU
Araştırma ekibi, Brezilya'nın Bahia eyaletindeki saha çalışması sırasında sesli canlıları topladı ve yaratıkları yavrularıyla birlikte esaret altında tuttu. Bebeklerin hepsinin açık pembe, yarı şeffaf vücutları vardı, bu da onların yumurtadan çıktıktan sonra gelişimin ilk veya orta aşamasında olduklarını gösteriyordu. Bu süt benzeri maddenin yanı sıra, caecilianların yavrularına başka bir besleyici besin olan ciltlerini de sağladıkları bilinmektedir.
RENKLERİNİ KAYBEDİP SOLGUN GÖRÜNÜRLER
Kara kara düşünen anneler koyu renklerini kaybeder ve solgun görünürler. Glandüler salgılar derinin dış katmanını yağ açısından zengin, besinlerle dolu bir besin kaynağına dönüştürür. Yumurtadan çıktıktan sonra yavrular dişlerini kullanarak annenin etli derisini kazırlar. Çoğu sesli türün karada yaşaması ve yeraltında yuvalarda yaşaması nedeniyle, bulunması çok zordur ve bu nedenle çok az anlaşılmaktadır.
YENİ ARAŞTIRMA ALANLARI AÇILIYOR
Çalışmada yer almayan Berkeley Kaliforniya Üniversitesi'nden biyolog Marvalee Wake yaptığı açıklamada, "Mailho-Fontana ve arkadaşlarının çalışması, sesli canlılar ve genel olarak amfibi biyolojisi için yeni araştırma alanları açıyor. Aynı zamanda türetilmiş üreme tarzlarının evrimini en geniş anlamda araştırmak ve evrimsel biyolojinin temel yönlerini daha iyi anlamak için genişletilmiş bir yaklaşım sağlıyor." dedi.