16 yıldan fazla bir süre önce Margaret Billington, Alaska'daki evinin yakınında tuhaf bir sinek larvası kütlesini fark etti. Aradan geçen 16 yılın ardından yeniden aynı şeyi görünce şaşkına döndü. Araştırmacılar, gelerek kütleden örnek aldı ve fotoğraflarını çekti. Örnekler, kısa süre içinde incelemeye alındı. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcıydı.
YENİ BİR TÜR
Şimdi, Sikes ve bir araştırma ekibi, Integrative Systematics: Stuttgart Contributions to Natural History dergisinde 30 Aralık'ta yayınlanan bir araştırmaya göre, larvaları yeni bir sivrisinek türü olarak tanımladı: Sciara serpens veya yılan kurdu sivrisineği. Bilim adamları, Sciara'nın "kara kanatlı, tozlu kanatlı veya siyah mantar sivrisinekleri" olarak bilindiğini söyledi. Kuzey Amerika'da bilinen 27 cins var ancak bu yeni keşif, Alaska'da bilinen ilk tür olma özelliğini taşıyor.
YÜZLERCE LARVA İNCELENDİ
Ekip, 36 yetişkin sivrisinek, yetişkin ve larva dönemleri arasındaki 18 örneği ve yüzlerce larvayı incelediklerini söyledi. Ayrıca yeni türleri incelemek için mevcut literatürü, Alaska Üniversitesi müze kayıtlarını ve vatandaş bilim adamlarının raporlarını kullandılar. Uzmanlara göre yeni tür, siyah kanatlı, kahverengi bir yaratık olarak tanımlanıyor. Pençelerinde diş yoktur ve yüzlerinde sekiz ila on kıl veya sert kıl bulunur.
GRİ BİR YILANA BENZERLER
Araştırmaya göre yetişkin dişiler erkeklerden daha büyük. Canlılar, DNA analizi ve cinsel organları da dahil olmak üzere görünümleri sayesinde diğer sivrisinek türlerinden ayırt edildi. Bilim adamları, yılan kurdu sivrisineği larvalarının vücut temasını sürdürmek için birden fazla katman halinde üst üste sürünerek göçmen sütunları oluşturduğunu söyledi. Bu kitleler hareket ve görünüm açısından yılan benzeridir genellikle ince, gri bir yılana benzerler.
TAŞIMA BANDI GİBİ ÇALIŞIYOR
Uzmanlara göre kitleler canlı bir taşıma bandı gibi çalışıyor. "Arkadaki larvalar arkadaşlarının üstünden geçiyor ve alttakilere göre daha hızlı ilerleme kaydediyor, onlar da sonunda açığa çıkıyor ve zaten ilerlemiş olanların üzerinde hareket etmeye başlıyor" dediler. Araştırmacılar, canlıların neden bu kitleleri oluşturduğunun hala netlik kazanmadığını ancak çeşitli hipotezlerin bulunduğunu söyledi.
YILAN KURTLARINI YARATIYOR
Uzmanlar, larvaların neden yılan kurtlarını yarattığına dair bazı açıklamaların arasında yiyecek tükenmesi, aşırı nüfustan kaynaklanan stres, habitat seçimi ve yetişkinlik döneminde dağılma eksikliğini telafi etme yer aldığını söyledi. Ayrıca canlıların neden birbirine bu kadar yakın kaldıklarına dair çiftleşme, yeni yaşam alanları bulma, yırtıcıları savuşturma ve sindirimi kolaylaştırma gibi geçici açıklamalar da mevcut.
YIRTICILARI UZAKLAŞTIRMAK İÇİN
Çalışmanın ortak yazarları, birlikte kalmanın su tutmaya yardımcı olduğunu ve daha büyük bir boyut yaratarak yırtıcıları uzaklaştırdığını açıklayan iki yönlü bir açıklamayı savundu. Yeni tür, adını Latince yılan kelimesinden alıyor. Araştırmacılar, topluluğu harekete geçirmek amacıyla Alaska Üniversitesi'ndeki "böcek kamplarına" katılanların yardımıyla bu ismi seçtiklerini söylediler.