Bilim insanları, Avustralya'daki yerli türleri terörize eden yabani kedi sürüleriyle özel bir genetik mühendisliği kullanılarak mücadele edilebileceğini ileri sürdü.
PENGUENLERİ BİLE ÖLDÜRÜYORLAR
Avrupalı sömürgeciler aracılığıyla Avustralya'ya gelen kediler düzenli olarak yerli memelileri, kuşları ve kurtçuklar, quoll'ler ve hatta penguenler dahil olmak üzere sürüngenleri öldürüyor.
KONTROL ÖNLEMLERİ TEK TEK SIRALANDI
Vahşi kedilerin sayısı şu anda altı milyonu aştı ve ülke çapında en az 28 türün yok olmasına neden oldu ve çok daha fazlasını tehdit ediyor. Bu durum, zehirleme, tuzak kurma ve kedi sokağa çıkma yasağı da dahil olmak üzere çok sayıda kontrol önleminin duyurulmasına yol açtı.
"GEN SÜRÜCÜSÜ"
Avustralya'nın ABC Science dergisinde yayınlanan bir makalede, Melbourne Üniversitesi'nden doktora sonrası araştırma görevlisi Ellen Cottingham, bu tüylü canavarların popülasyonunu kontrol etmek için "gen sürücüsü" adı verilen bir şeyin kullanılmasını önerdi.
"ÇİFTLEŞEN TÜRLERE ÖZEL BİR UYGULAMA"
Arizona Eyalet Üniversitesi'nde İleri Teknoloji Geçişleri profesörü Andrew D. Maynard, "Gen, değiştirilmiş genlerin nesilden nesile miras alınmasını sağlayarak, kelimenin tam anlamıyla bir tür boyunca değiştirilmiş genleri 'yönlendiriyor' ve sonuçta tüm türün genetik özelliklere sahip olmasını sağlıyor. Bu, çiftleşen ve cinsel yolla üreyen türlere özel bir tekniktir ve tasarlanmış genetik özelliklerin, çiftleşmeden kaynaklanan her bir yavruya miras kalmasını sağlayarak çalışır." dedi.
TÜRÜN BÜYÜMESİ ENGELLENEBİLİR
Genler, göz rengi gibi normal genetik özelliklerde olduğu gibi yalnızca birkaç yavruya değil, tüm yavrulara aktarılır. Bu, belirli bir genin bir popülasyon etrafında hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlayabilir; bu, istilacı türlerle baş etmede yararlı olabilir; çünkü bu gen, türün büyümesini sterilize edebilir veya başka bir şekilde sınırlayabilir.
GELECEK TÜM NESİL KISIR OLABİLİR
"Türlere hangi genetik özelliklerin kazandırıldığına bağlı olarak, bunlar ya türün temel özelliklerini değiştirebilir (örneğin sivrisinekler gibi bir durumda, bir türün tamamını değiştirerek artık sıtma taşıyıcısı olarak hareket edemeyecek şekilde değiştirebilir), Maynard, ya da türlerin "çökmesine" ve sonunda neslinin tükenmesine neden olabileceğini, örneğin gelecek neslin her üyesinin kısır olmasını sağlayarak "dedi.
Bu, bir organizmanın genetik kodundaki belirli genleri kesen ve bunları bir başkasıyla değiştiren CRISPR gen düzenleme kullanılarak yapılır.
"GENETİK ALGORİTMA YERLEŞTİRMEK GİBİ"
Maynard, "Buna ek olarak, herhangi bir yavrudaki DNA boyunca bu aramayı ve değiştirme sürecini sürdüren ek bir DNA kodlama parçası eklenir. Bu, sürekli olarak değiştirilecek genetik dizileri arayan yavrulara küçük bir genetik algoritma yerleştirmek gibidir" dedi.
Maynard, "Bu şekilde, değiştirilmiş genler sonraki her nesil boyunca 'yönlendirilir' ve sonunda tüm türün genetik olarak değiştirilmesine veya kalıtsal genler onları kısır hale getirirse yok edilmesine yol açar." dedi.
SİVRİSİNEKLER VE FARELER ÜZERİNDE TEST EDİLDİ
Bu teknoloji sivrisinekler üzerinde test edildi ve sivrisineklerin sıtmayı taşıma yeteneklerini sınırladı. Farelere 2019'da başarılı bir şekilde gen sürücüsü verildi, ancak o zamandan beri başka hiçbir memeli başarıyla değiştirilmedi.