Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, son raporunda dünya çapında 44.000'den fazla türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tespit etti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHDİDİ BÜYÜYOR
Belirlenen türlerden yaklaşık 7.000 tanesi dünya genelinde yaşanan iklim değişikliğinin doğrudan tehdidiyle karşı karşıya. İklim değişikliğinin en büyük sebebi ise insan faliyetleri.
"TEHDİT ALTINDAKİ TÜRLERİN SAYISI ARTIYOR"
IUCN'den Craig Hilton-Taylor, ifadesinde "Dünyanın dört bir yanındaki türler büyük bir baskı altında. Yani nereye bakarsanız bakın, tehdit altındaki türlerin sayısı artıyor.” dedi.
157.000 TÜR TAKİP EDİLDİ VE KIRMIZI LİSTE GÜNCELLENDİ
Bu yıl kuruluş, Kırmızı listesi için 157.000 türü takip etti ve iklim değişikliğinin yaban hayatı için giderek artan bir tehdit oluşturduğunu tespit etti. Şu anda "Tehdit Altında" olarak sınıflandırılan Atlantik somonu gibi tatlı su balıkları özellikle risk altındadır.
TATLI SU BALIKLARI BÜYÜK RİSK ALTINDA
Tüm tatlı su balıkları arasında yaklaşık yüzde 25'inin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya; bu eğilim kısmen, tuzlu suyu zorlayan deniz seviyelerinin yükselmesinden kaynaklanıyor.
ARTAN SICAKLIK VE KURAKLIK TEHLİKEYİ BÜYÜTÜYOR
Uzmanlar, amfibilerin yüzde 41'inin kısmen artan sıcaklık ve kuraklık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor.
"TATLI SU KAYNAKLARINI KORUMAK İNSANLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Yerel bir koruma grubunda olan Barney Long, "Tatlı su balıklarının dörtte birinin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması şok edici. Tatlı su sistemlerimiz sadece değerli ve yeri doldurulamaz yaban hayatına ev sahipliği yapmakla kalmayıp, aynı zamanda insanlara yalnızca doğal dünyanın sağlayabileceği pek çok hizmet sağladığından, onları daha iyi korumamız kritik önem taşıyor." ifadelerini kullandı.