Karadeniz gazının kullanıma girmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan doğal gaz desteğini açıklamıştı. 1 yıl ücretsiz tüketilecek aylık 25 metreküp doğal gaz devlet tarafından karşılanacak. Ancak mahallesine doğal gaz gelmesine rağmen dönüşümü yapmayan pek çok hane bulunuyor.
Henüz doğal gaz abonesi olmayan vatandaşlar ise ücretsiz doğal gaz imkanından yararlanmak, mutfakta yemek pişirme ve sıcak suda tüpe göre çok daha ekonomik olan doğal gaza geçiş yapmak için araştırmalara başladı.
Evlerin her yerinde güvenle kullanılabilen doğal gaz, sadece mutfakta pişirme ve banyoda sıcak su amaçlı da tercih edilebiliyor, üstelik sadece mutfakta doğal gaz kullanımı için tüm evin doğal gaz dönüşüm işlemlerinden geçirilmesi gerekmiyor; kesintisiz enerji kaynağı doğal gaz mutfakta bir anda biten tüp sorununa da çözüm sunuyor.
Peki, bir yıl süresince 25 m3 ücretsiz doğal gaz imkanından yararlanmak isteyen vatandaşlar abonelik işlemlerinde nelere dikkat etmeli? Şinasi Gölbaşı, bütçe dostu doğal gazın sağladığı faydaları ve sadece mutfakta dönüşümün nasıl yapılabileceğini anlattı.
BAĞLANTI ANLAŞMASI İMZALANMALI
Evinin tamamında ısınma amaçlı veya sadece mutfağında doğal gaz dönüşümü yapmak isteyenlerin öncelikle bulunduğu bölgeye doğal gaz arzının sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmelerinin önemli olduğunu belirten Gölbaşı, “Vatandaşlar, ikamet ettikleri konumda doğal gaz hattı geçiyorsa doğal gaz dağıtım şirketine başvurup bağlantı anlaşması imzalayarak abonelik işlemlerine başlayabiliyor.
Ücretsiz 25 metreküp doğal gaz imkanından yararlanmak isteyenler düşük dönüşüm maliyetiyle yalnızca mutfakta doğal gaz dönüşümlerini gerçekleştirerek 1 yıl boyunca ücretsiz 25 metreküp doğal gaz imkanından yararlanırken neredeyse maliyetsiz bir dönüşüm gerçekleştirmiş oluyor.” dedi.
İŞTE DOĞAL GAZ TESİSATININ MALİYETİ
Kararname çerçevesinde yayınlanan Usul ve Esaslara göre vatandaşların 1 Mayıs 2024 tarihine kadar toplam 275 m3 doğal gaz desteğinden faydalanabileceğini dikkat çeken Şinasi Gölbaşı “Bu desteğin hane başına yaklaşık değeri 1.800-2.000 TL olacak. Mutfağında tüp gaz kullanan ve ayda bir tüp tüketen bir evde tüp gaz maliyeti de yıllık 4.200 TL olarak hesaplanıyor.
Doğal gaz desteği ve tüp maliyetinin bir yıllık değeri 6.000 TL’yi geçiyor. Sadece mutfakta kullanım ve sıcak su için tesisat dönüşümü bu bedelin altında olacağından, vatandaşlarımız bu fırsatı iyi değerlendirebilirler” diye konuştu.
SERTİFİKALI FİRMA ŞART
Abonelik işlemlerinin ardından tesisatın proje ve montaj işlerini yapması için sertifikalı bir tesisat firmasıyla anlaşma sağlanması gerektiğinin altını çizen Gölbaşı, “Sertifikalı firmalar listesi müşteri kaydını yapan görevliden istenebiliyor.
Üstelik sadece mutfakta doğal gaz dönüşümünü gerçekleştirmek isteyenlerin tüm evini tesisat dönüşümünden geçirmesi gerekmiyor” dedi.
MUTFAKTA TÜPE GÖRE 4,5 KAT EKONOMİK
Gölbaşı, doğal gazın yandığında arkasında is veya kurum gibi kalıcı atıklar bırakmadığını söyledi. Doğal gazın evleri ve çevreyi kirletmediğini belirten Gölbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “Doğal gaz kullanan kentlerde hava kirliliği hissedilir ölçüde azalırken şehirler doğal gazla nefes alıyor.
Bu nedenle daha yaşanabilir bir gelecek için önemli bir role sahip olan doğal gaza geçiş yapan aboneler ısınmada ithal kömüre göre 3,5 kat*, elektriğe göre 4,5 kat*, ücretsiz doğal gaz kullanımının sona ereceği bir yılın sonunda da mutfakta yemek pişirmede ve sıcak suda tüpe göre 4,5 kat* daha ekonomik doğal gazı evlerinin her odasında veya isterlerse yalnızca mutfakta kullanabiliyor.”