Doğal gaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açık açık söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir açıklamada bulundu. Bayraktar, "Mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz." ifadelerini kullandı. Bayraktar ayrıca petrol ve doğal gaz aramalarındaki eksik kalan son parçanın da tamamlandığını belirterek yeni gelişmeyiş duyurdu.

Doğal gaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açık açık söyledi

Yakında doğal gaza bir zam yapılıp yapılmayacağı konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'dan bir açıklama geldi. Bayraktar, enflasyonun düşürülmesi sürecine dikkat çekerek "Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

PETROL-DOĞAL GAZ ARAMALARINDAKİ EKSİK PARÇA TAMAMLANDI

Bayraktar, Habertürk canlı yayınına katılarak Türkiye'nin enerji politikalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Petrol ve doğal gaz arama süreci hakkında bilgi veren Bayraktar Yüzer Üretim Platformu'nun Türkiye'ye geldiğini belirterek bunun petrol ve doğal gaz aramacılığının eksik kalan son parçası olduğunu söyledi. Bayraktar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Türkiye'nin en önemli açmazlarından bir tanesi cari açık. Enerji hariç cari fazla veren ekonomimiz var. Enerjiyi hariç tuttuğumuzda ekonomiden söz etmek mümkün olmaz. Türkiye bu enerji ithalatından dolayı ekonomide kırılganlık yaşıyor.

"ENERJİDE BAĞIMLILIĞIMIZI DÜŞÜRMEMİZ LAZIM"

Mutlaka enerjide dışa bağımlılığımızı düşürmemiz lazım. Bu açıdan bunun ekonomimize makro katkımız var. Geçen sene enerjiye 70 milyar, bir önceki sene yaklaşık 96,5 milyar ödedik. 7,5 milyar metreküplük üretim bizim enerji ithalat kalemimizi yüzde 15 düşürmüş olacak.

Yüzde 100'den inşallah daha aşağılara doğru ineceğiz. Gabar'da petrol bağımlılığımızı azaltmaya çalışıyoruz. Gidecek çok yol var. Biz vatandaşlarımızı ciddi anlamda destekliyoruz. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazda ödeyeceği faturaların devlet olarak yüzde 60'ını biz karşılıyoruz. Buna önümüzdeki dönemde de devam etmeyi hedefliyoruz. Elbette bu imkan meselesi. Burada desteği tüketim esaslı ortaya koymak, çok tüketenin maliyetine katlandığı destek modeline geçmek istiyoruz.

"MÜMKÜN OLDUĞUNCA ZAMSIZ GÖTÜRMEK İSTİYORUZ"

Bu süreçte öncelikli çalıştığımız alanlardan bir tanesi aynı zamanda enflasyonla mücadele. Enerji fiyatlarının enflasyon etkisini göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz.