Doğu Akdeniz'de büyük ölümler başladı... Türkiye'ye de sıçradı... İlk raporlar geldi, acil önlem gerekiyor
Uzmanlar Kaş kıyılarında görülen ve tüm Doğu Akdeniz'i işgal eden istilacı deniz kestanelerini inceleme altına aldı. Sayıları gittikçe artan kestaneler kendi popülasyonlarında ölümlere neden olurken deniz canlıları içinde riskli olabileceği açıklandı. Türkiye’ye de sıçrayan ölümlerle ilgili acil önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
Yunan ve İsrailli bilim insanları denizlerde yürüttüğü bilimsel çalışmaların sonucunda çarpıcı veriler elde etti. Hazırlanan raporlara göre istilacı deniz kestanelerinin kendi popülasyonlarını öldürdüğü ve diğer canlılara da zarar verdiği bildirildi. Türkiye’de sıkça görülen kestaneler acil önlem alınması gerektiği açıklandı.
1000 KILOMETREDEN FAZLA ALANA YAYILIYOR
Bu istilacı türün bir patojene bağlı kitlesel ölüm olaylarıyla ilgili ilk bilimsel araştırmayı yaparak rapor oluşturan akademisyenler, ölümlerin Yunanistan ve Türkiye'nin Akdeniz kıyıları boyunca 1000 kilometreden fazla alana yayıldığını belirledi. İstilacı olmaları nedeniyle kitlesel ölümler kısa dönemli azalma yaratması açısından olumlu görülürken, patojenin diğer deniz canlılarına bulaşma riski daha korkutucu olarak değerlendirildi.
ACİL İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPILDI
Bilim insanları, Akdeniz'deki yerel deniz kestaneleri ve diğer deniz canlılarına bulaşmasına ilişkin endişelerini de ortaya koydu. Potansiyel patojenlerin yerel ve bölgesel süreçlerle yayılmasının yerel faunaya bulaşma riski taşıdığını aktaran bilim insanları, istilacı bu türün doğal yaşam alanı olan Kızıldeniz'e salgın transferi riskinin çok yakın olduğu, potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar doğurabileceği uyarısı yaptı. Araştırmacılar, salgına neden olan patojenin tanımlanması gerektiğini belirterek, gerekli önlemler için bölgesel ölçekte acil iş birliği çağrısında bulundu.