Eylül ayının getiri şampiyonu olan Dolar TL, son zamanlarda jeopolitik endişelerle 7,95'leri gördü. Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) devam eden sıkılaştırma ve normalleşme adımlarının etkisini kurun yükselişinde etkisinin sınırlı kaldığını kaydediyor.
Türk Lirası ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında geçen hafta kuvvetli bir negatif ayrışma yaşandı. Bu ayrışmada jeopolitik endişeler ana belirleyici olmuştu. Jeopolitik gelişmeler arasında AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç önemini koruyor.
Geçen hafta boyunca gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışarak değer kaybeden Türk Lirasında, TL cinsi zorunlu karşılıklara (ZK) ödenen faiz oranlarını, kredi büyümesi koşulu aranmaksızın 200 baz puan artırırken döviz cinsi ZK'da komisyonu yarı yarıya düşürdüğünü açıkladı. Cuma günü 7,95 seviyesindeki tarihi zirvesine yükseldikten sonra yönünü sınırlı da olsa aşağı çevirdi. Bu düşüşte gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik Cuma günü görülen iyimser seyir etkili oldu.
Dolar ve ABD Hazine tahvilleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19 testinin pozitif olduğunu açıklamasının ardından G-10 paralarının yanında da kazançlarını artırmasının ardından iyileşme sürecine dair haberler piyasalara olumlu yansıdı. TCMB'nin sıkılaştırmasını swap adımlarına yayan kararı da TL'de negatif ayrışmayı önleyen unsurlar arasında yer aldı.
Bu karar piyasada iki farklı beklentiyi de beraberinde getirdi. Bazı bankacılar swap faizinin politika faizi değil de üst bant faizi olarak belirlenmesinin bir sonraki PPK'da faiz artışı anlamına gelebileceğini düşünüyor Bazı bankacılar ise bunun aksine kararların doğrudan faiz artışı yapmamak için alındığı kanaatinde.
Enflasyon verilerine ilişkin endişeler de TL'de baskı unsuru olmayı sürdürüyor. TÜİK Eylül sonu itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 11,75 olduğunu açıklamasına karşın Johns Hopkins Üniversitesi'nden Steve Hanke Türkiye'de sokakta hissedilen enflasyonun yüzde 38 olduğunu belirtiyor.
İç piyasada bugün açıklanacak Ağustos ayı sanayi üretim endeksi takip edilecek. IMF'nin Türkiye'nin de dahil olduğu güncel makro tahminleri de bugün açıklaması bekleniyor.
Siyasi gündemde ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partisinin genel merkezinde düzenlenecek MYK toplantısı ile CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti TBMM grup toplantıları düzenlenecek.
Son olarak Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarında düzenlemeye gitti. Yabancı para zorunlu karşılıklardan (ZK) alınan komisyonları azaltırken, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizleri artırdı. Uygulanan faiz/nema oranı yüzde 5’ten yüzde 7’ye yükseltildi. Yeni oran 16 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Dolar/TL an itibarıyla jeopolitik endişelerle gördüğü 7,90 tarihi zirvesinde...