Son dönemde döviz kurlarını etkileyen faktörlerin başında Merkez Bankası'nın attığı adımların geldiğini söylemek zor değil. Vatandaşların şu sıralar merak ettikleri en önemli konulardan biri 'Dolar 2021’de ne olur?'
Uzmanlar, Merkez'in piyasa beklentilerinin aksine sürprizler yapmasının ve faizlerin enflasyonun altında kalmasının, yabancı sıcak paranın da kaçışının nedenleri olduğunu kaydediyor. 19 Kasım’da TCMB’nin politika faizini yüzde 10,25’ten yüzde 15’e, yani fiili fonlama faizi düzeyine çekip, fonlamada sadeleşmeye gitmesi, kuru 7,50’ye kadar düşürdü.
'Rezervler eridi'
Bir ülkenin sahip olması gereken optimum rezerv seviyesine dair analistler, "cari açığı olan gelişen ülkelerin" ortalama rezerv seviyesine bakarak Türkiye'nin yaklaşık 25 milyar dolar ek rezerve ihtiyacı olduğu sonucuna varıyor. Hal böyle olunca eksi döviz rezervleri kur üzerinde belirleyici oluyor.
Jeopolitik gerilimler nasıl etkiliyor?
Doların, jeopolitik gerilimlerden etkilenmesi varsayımına Akdeniz'de ilan Navtex'ler borsada sert satışlarını getirmesi örnek veriliyor. Jeopolitik gerilimler, Türkiye varlıklarındaki negatif ayrışmaları getirebiliyor. Diğer yandan salgını kontrol altına almış olan Asya ve paket açıklayan Avrupa ekonomisi toparlanıyor.
Vatandaşın dövize ilgisi ileri düzeyde
Yurt içi yerleşiklerin TL’den kaçıp dövize hücum etmesinin de doların düşüşünde etkili olduğunu kaydeden İş Yatırım stratejistleri de “Kurdaki artışı açıklayacak rasyonel bir neden bulamıyoruz” ifadelerini kullandı. İş Yatırım'a göre, “Jeopolitik risklerdeki artış” endişesiyle Türk lirasının iki günde yüzde 4 değer kaybetmesi açıklaması bize anlamlı gelmiyor. Libya'ya insani yardım taşıyan bir Türk kargo gemisinin Alman deniz kuvvetleri tarafından durdurulup aranması Türkiye Avrupa ilişkilerini koparmaz. Döviz kurundaki artışı Türk lirasının değer kazanmasını fırsat bilerek döviz vagonuna son anda binen yatırımcıların alışlarına bağlıyoruz. Zarar durdur mekanizmasını kullanan kurumsal yatırımcıların satışları sürece katkı yaptı. 2018 Eylül PPK toplantısı sonrasında da benzer bir dönem görmüştük. Türk lirası 2 günde yüzde 5 değer kaybetmiş sonraki iki haftada kaybını fazlasıyla geri almıştı. Tarih tekerrür etmez ama bu defa da benzer bir gelişme görebiliriz.”