Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı!

ABD Başkan Adayı Donald Trump Pensilvanya eyaletinde bir miting sırasında silahlı saldırıya uğradı. Açılan ateşle sağ kulağından yaralanan Trump koruma ekibi tarafından derhal bölgeden uzaklaştırıldı. Trump'ın durumunun iyi olduğu ifade edilirken saldırgan dahil iki kişinin olay yerinde öldüğü kaydedildi. ABD Başkanı Joe Biden saldırı hakkında açıklama yaptı. Biden, "ABD'de bu tür hastalıklı şiddete yer yok." ifadesini kullandı.

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya eyaletinde düzenlenen bir miting sırasında saldırıya uğradı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Trump, eyaletin Butler şehrinde kürsüde konuşurken, yaklaşık 7 el silah sesine benzer patlama duyuldu.

SALDIRIYA UĞRAYAN TRUMP YARALANDI

İlk patlamanın ardından Trump'ın kürsüde sağ kulağını tuttuğu görüldü. Patlamalar devam ederken, korumalar kürsüye atlayarak, Trump'ın etrafını sardı.

Patlamalar, mitinge katılan vatandaşlar arasında da paniğe neden oldu. Trump'ın, korumalar kendini kürsüden indirmeden önce sağ yanağında kanlar akarken, yumruğunu havaya kaldırdığı görüldü.

Miting alanında panik devam ederken, korumalar, Trump'ı acil olarak zırhlı aracına götürdü.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 1

TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA: İYİYİM

Donald Trump, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, "İyiyim ve tıbbi muayeneden geçiyorum." ifadesini paylaştı.

ABD güvenlik yetkilileri, saldırının suikast girişimi olarak soruşturulduğunu duyurdu.

AP, bilgiyi ABD güvenlik yetkililerine dayandırdı.

Beyaz Saray'dan, konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "ABD Başkanı Biden, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, Pensilvanya'da seçim kampanyası sırasında yaşadığı 'olay hakkında' bilgilendirildi." ifadesi kullanıldı.

BIDEN: TRUMP İYİ OLDUĞU İÇİN ŞÜKREDİYORUM

Biden saldırıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada ise şu ifadeleri kullandı:

"Donald Trump'ın mitingindeki silahlı saldırıyla ilgili bilgilendirildim. İyi durumda olduğu için şükrediyorum. Kendisi, ailesi ve mitingde bulunan herkes için dua ediyorum. Amerika'da bu tür şiddete yer yok. Bunu kınamak için millet olarak birlik olmalıyız."

Bu tür olayların gerçekleşmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Biden, "Buna asla göz yumamayız." diye konuştu.

BIDEN, TRUMP'I TELEFONLA ARADI

Biden, silahlı saldırıya uğrayan rakibi Donald Trum'u telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 2

"BU ARTIK GİZLİ SERVİS'İN YÜRÜTTÜĞÜ BİR SORUŞTURMADIR"

ABD Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, X sosyal medya hesabından, bir mesaj paylaştı.

Trump'ın, Pensilvanya'da düzenlediği seçim kampanyası sırasında "bir olay gerçekleştiğini" aktaran Guglielmi, "Gizli Servis, eski Başkanı koruma altına almıştır ve kendisi güvendedir." bilgisini verdi.

Guglielmi, "Bu artık Gizli Servis'in yürüttüğü bir soruşturmadır, bilgi olması halinde paylaşılacaktır." ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, seçim mitingi sırasında yaşanan olay hakkında açıklama yaptı.

Sözcü Cheung, "Başkan Trump, bu iğrenç eylem sırasında hızlı davranan korumalara ve ilk müdahale ekiplerine teşekkür ediyor. Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor. Daha fazla ayrıntı gelecek." ifadesini paylaştı.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 3

GİZLİ SERVİS: SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ, MİTİNGE KATILAN 1 KİŞİ ÖLDÜ, 2 KİŞİ YARALANDI

ABD Gizli Servisi, Trump'ın mitingine katılan bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin ağır yaralı olduğunu açıkladı. Gizli Servis şüpheli saldırganı etkisiz hale getirildiğini de bildirdi.

Gizli Servis Sözcüsü Anthony Guglielmi, eski ABD Başkanı Trump'a yönelik saldırının, miting alanının dışından gerçekleştirildiğini bildirdi.

Guglielmi, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Trump'ın Pensilvanya'daki mitingi sırasında, şüpheli bir saldırganın, miting alanının dışındaki yüksek bir yerden sahneye doğru birçok kez ateş ettiğini açıkladı.

Guglielmi, Gizli Servis'in duruma hızla koruyucu önlemlerle yanıt verdiğini kaydederek, Trump'ın güvende olduğunu ve genel tıbbi durumunun değerlendirildiğini aktardı.

Soruşturmanın sürdüğünü belirten Guglielmi, ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) resmi olarak bilgilendirildiğini duyurdu.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 4

"SALDIRGANIN ORAYA NASIL ULAŞTIĞINI ÇÖZMEMİZ GEREKİYOR"

Richard Goldinger, şüpheli saldırganın, miting alanının dışında olduğuna işaret ederek, "Gerçekten, bulunduğu noktaya nasıl vardı bilmiyorum ama alanın dışındaydı. Oraya nasıl ulaştığını çözmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Miting alanının şu anda "suç mahalli" olduğuna dikkati çeken Goldinger, mitinge katılan pek çok kişinin bulunduğunu ve herkesi oradan çıkarmanın zor olduğunu dile getirdi.

Goldinger, şüpheli saldırganın kimliğine ilişkin, kendisine bilgi verilmediğini sözlerine ekledi.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 5

HARRIS: HEPİMİZ KINAMALIYIZ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de, yaptığı yazılı açıklamada saldırıyı kınayarak, Trump'ın olayı hafif yaralı olarak atlatmasından mutluluk duyduğunu ifade etti. “Trump, ailesi ve bu anlamsız silahlı saldırıdan etkilenen ve yaralanan herkes için dua ediyoruz” diyen Harris, “Bu tür şiddet olaylarının ulusumuzda yeri yoktur. Hepimiz bu iğrenç eylemi kınamalı ve daha fazla şiddete yol açmaması için üzerimize düşeni yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

ELON MUSK: BAŞKAN TRUMP'I TAMAMEN DESTEKLİYORUM

Yaşanan saldırının ardından X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk da, kendi hesabından bir paylaşımda bulundu.

Musk, "Başkan Trump'ı tamamen destekliyorum ve hızla iyileşmesini umuyorum" dedi.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 6

TRUMP: ÜLKEMİZDE BÖYLE BİR OLAYIN GERÇEKLEŞTİĞİNE İNANMAK GÜÇ

Eski ABD Başkanı Donald Trump, saldırının ardından Truth Social sosyal medya hesabından, Pensilvanya'daki seçim kampanyası sırasında kendisine yönelik gerçekleştirilen saldırı hakkında paylaşımda bulundu.

ABD Gizli Servisi ve güvenlik yetkililerine, hızlı müdahaleleri için teşekkürlerini ileten Trump, seçim kampanyası alanında hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ise başsağlığı diledi.

Donald Trump, edindiği bilgilere göre, ateş edenin de öldüğünü vurgulayarak, saldırganın kimliği hakkında henüz bir bilginin bulunmadığını kaydetti.

Eski ABD Başkanı Trump, saldırıda kurşunun sağ kulağına isabet ettiğini aktararak, "Ülkemizde böyle bir olayın gerçekleştiğine inanmak güç." ifadesini kullandı.

Kurşun isabet ettikten sonra "bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladığını" dile getiren Trump, çok fazla kan kaybı yaşadığını belirtti.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 7

SALDIRGAN ÇATIDA ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Bir çatıdan 125 metre uzaklıktan ateş ettiği öne sürülen tetikçinin öldürüldüğü iddia edildi. O onlar kameralara yansıdı.

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 8

Donald Trump'a mitingde suikast girişimi! Kanlar içinde kürsüden indirildi! Saldırgan öldürüldü! ABD Başkanı Joe Biden açıklama yaptı! - Resim : 9

 DIŞİŞLERİ'NDEN DONALD TRUMP'A YÖNELİK SALDIRIYA KINAMA AÇIKLAMASI GELDİ 

 Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"ABD eski Başkanı ve yapılacak seçimlerde Başkan adaylarından olan Donald Trump’a, Pensilvanya eyaletindeki kampanya etkinliği sırasında düzenlenen saldırıyı en güçlü biçimde kınıyoruz.

Söz konusu suikast girişimi, aynı zamanda halkın iradesine yapılmış bir saldırıdır. Demokratik siyasete şiddet, darbe ve diğer gayrımeşru yollarla müdahale edilmesi kabul edilemez.

ABD’de düzenlenecek seçimlerin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini temenni ediyoruz."