Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı"

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Pennsylvania'da yaptığı seçim esnasında silahlı saldırıya uğraması dünya basınında gündem oldu. ABD medyası Trump'ın 'dövüşün' talimatına dikkat kesilirken, İngiliz medyası ise saldırıya ilişkin yaptığı haberde, "Bu bize Trump'ın Beyaz Saray'a geri döneceğini gösteriyor." dedi.

Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı"

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'a gerçekleştirilen silahlı saldırı tüm dünyada gündem oldu. Dünya basınından saldırıya ilişkin çarpıcı manşetler atıldı. İngiliz Telegraph gazetesi saldırıyı Beyaz Saray'a Trump'ın geri dönüşü olarak değerlendirirken, New York Times ise Trump'ın saldırı sonrasında verdiği görüntünün tamamen bir içgüdüden ibaret olduğunu ve buna çalışılmadığını söyledi.

İngiliz Telegraph gazetesi Trump'ın hayatına yönelik saldırının her şeyi değiştirdiğini iddia ettiği haberinde  "Donald Trump'a yönelik suikast girişimi on yıllardır yaşanan en önemli anlardan biri ve bu bize Trump'ın Beyaz Saray'a geri döneceğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Saldırı sonrası Trump'ın oylarının artabileceğine dikkat çeken Telegraph, 1981 yılında vurulan eski ABD başkanı Ronald Reagan'ı hatırlattı:

"Trump'ın konuştuğu alanda duyulan silah sesleri sonrası ABD'de her şey değişti. Cumartesi günkü olaylar Trump'ın desteğini daha da artıracak. Eski ABD başkanı Reagan'ın oyları da vurulduktan sonra 8 puanlık bir atış göstermişti. Associated Press fotoğrafçısının anında yakaladığı tarihi bir görüntüde Trump'ın kanlar içinde yere düştüğü ve sonrasında çevresi gizli servis ajanlarıyla çevrili bir şekilde yeniden yerinden kalktığı görülüyor. Ölümün kıyısından dönen Trump hemen yumruğunu hava kaldırdı ve ağzından tek bir kelime çıktı : Fight (savaş)

Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı" - Resim : 1

VERMEK İSTEDİĞİ MESAJ ÇOK AÇIK

Trump'ın oğlu olaydan hemen sonra babasının bir fotoğrafını şu başlıkla paylaştı: 'Amerika'yı kurtarmak için savaşmayı asla bırakmayacak'

Trump'ta saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada 'ülkemizde böyle bir eylemin gerçekleşebilmesi inanılmaz' dedi. Bu sözün alt metni açık: 'Amerika çökmüş durumda ve ben bu durumu düzelteceğim.'

Trump seçim kampanyasını herkesin onu alt etmek için çabaladığı fikri üzerine kurdu. Federal savcılar, hakimler, seçim görevlileri, rakip politikacılar ve gazetecilerin hepsi kampanyasını çökertmeye ve Beyaz Saray'a dönüşünü engellemeye çalışmakla suçlandı.

Bu iddiaların çoğu haklı olarak tartışıldı. Ancak dün gece yaşanan olaydan sonra Trump'ın en kötü düşmanları bile, yeniden seçilmesindense onun ölmesini tercih edecek bir kesimin olduğunu tartışıyor.

Trump'ın destekçileri suikast girişiminin ABD'yi kurtarma savaşının son evresi olduğunu iddia ediyorlar ve bu söylem artık kampanyaya hakim olacak gibi görünüyor."

Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı" - Resim : 2

NYT HAVAYA KALKAN YUMRUĞA DİKKAT ÇEKTİ

ABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan New York Times da Trump'ın havaya kaldırdığı yumruğuna dikkat çekti ve bunun Trump'ın içgüdülerini ortaya çıkardığını yazdı:

"Donald Trump az önce vurulmuştu, ayağa kalktı. Beyaz gömleğinin yakası açılmıştı, şapkası artık kafasında değildi. Çevresindeki ajanların hepsi bir ağızdan 'buradan çıkmalıyız' diyordu. Trump, hayranlarına iyi olduğunu işaret etmeden sahneyi terk etmezdi, çevresindeki ajanlara 'bekleyin' diye talimat verdi, kalabalığa doğru baktı ve yumruğunu havaya kaldırdı. Trump o anda nasıl bir görüntü verdiğinin gayet farkındaydı. Ancak buna daha önce hazırlanmamıştı. Bu tamamen bir iç güdüydü."

Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı" - Resim : 3

WASHİNGTON POST: TRUMP'IN YUMRUĞU YENİ BİR SEMBOL OLACAK

Washington Post gazetesi ise silahlı saldırının zaten karanlık ve çalkantılı olan Beyaz Saray yarışını altüst ettiğini yazdı. Trump'ın kampanya ekibinin vizyonunu kesinlikle değiştireceğini yazan gazete, Trump'ın yüzü kanlar içinde yumruğu havadaki fotoğrafının sosyal medyada çoktan viral hale geldiğini vurguladı. Rice Üniversitesi'nden Douglas Brinkley de gazeteye yaptığı değerlendirmede "Amerikan ruhunda baskı altında metanet ve cesaret görmeyi seven bir şey var ve Trump'ın havadaki yumruğu yeni bir sembol olacak." dedi.

Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı" - Resim : 4

Wall Street Journal gazetesi silahlı saldırının ABD siyasi tarihinde karanlık bir güne işaret ettiğini yazdı. Trump'ın yaralı olmasına rağmen sahneden meydan okurcasına indiğini yazan gazete haberinde Cumhuriyetçilerin açıklamalarına yer verdi. Cumhuriyetçiler olayın solun Trump'a yönelik düşmanlığının doruk noktası olduğunu öne sürdüler.

Donald Trump'a suikast girişimi dünya basınında: "ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açıldı" - Resim : 5

ABD'NİN LANETLİ TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇILDI

CNN International, Trump'a yönelik suikast girişiminin ABD'nin lanetli tarihinde yeni bir sayfa açtığını yazdığı analizinde "Modern tarihin en gergin dönemlerinden birinde gerçekleştirilen saldırı ülkeyi sarstı" ifadesini kullandı.

Saldırıdan hemen sonra Associated Press'ten Evan Vucci'nin çektiği fotoğrafta Trump, yüzünden kanlar akarken bir eli havada yumruğunu kaldırmış şekilde görünüyor. CNN'e göre bu poz arkasındaki ABD bayrağı ile beraber anında ikonik bir ana dönüştü ve ABD halkı için tarihi travmaları canlandırdı.

ABD başkanı Biden'ın ilerleyen yaşı ve akıl sağlığı ile ilgili endişelerle mücadele ettiği bir dönemde yaşanan olay seçim yılına başka bir siyasi unsur daha ekledi.