Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihi, Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kabul edildi. Bu sendrom, bireylerin sahip olduğu bir hastalık değil, ömürleri boyunca devam eden bir farklılık olarak değerlendiriliyor. Peki, Down Sendromu Farkındalık Günü nedir?
Bu sendroma sahip bireylerin, 21. kromozomları 2 yerine 3 tane olması onları farklı kılıyor. 21 Mart neden Down Sendromu Farkındalık Günü? sorusuna da yanıt aranıyor. Dünyanın her yerinde bu özel güne yönelik farkındalık geliştirmek adına etkinlikler gerçekleştiriliyor. Bizlerden biri olan bu bireylerin Down Sendromu Günü neden 21 Mart? gelin birlikte bakalım...
DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ NEDİR?
Down Sendromu, ortalama her 700-800 doğumda bir görülen bir faklılıktır. Down Sendromlu bireyler, herkeste bulunan 46 kromozom yerine 47 kromozoma sahiptir. Yüzlerine baktığımızda masumiyet gördüğümüz bu bireylerin 21. kromozomları 2 değil 3 tanedir. Bu da onları farklı kılmaktadır. Doğuştan gelen genetik bir farklılık olan Down Sendromu, Trizomi 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere 3'e ayrılır.
Trizomi 21 down sendromlu bireylerin bütün hücreleri ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Bu bireylerin % 94’ü bu gruptadır. Translokasyon down sendromlu bireyler de ise ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlıdır. Bu bireylerin %4’ü ise bu grupta yer alır. Mozaik down sendromlu bireylerde de hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Bu bireylerin % 2’si bu gruptadır.
DOWN SENDROMLU BİREYLERDE GÖRÜLEN FİZİKSEL FARKLILIKLAR
Down Sendromlu bireylerin fiziksel özellikleri de farklılık gösterir. Yüzlerine baktığımızda içimizi ısıtan gülüşe sahip bu bireyler, çekik küçük gözlere sahiptirler. Ayrıca burunları basıktır ve kıvrık serçe parmağa, kısa parmaklara, kalın enseye sahiptirler. Bu bireylerde görülen diğer fiziksel özellikler ise ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olması, avuç içinde tek çizgi olmasıdır. Down Sendromlu bireyler bu özelliklerin hepsi veya birkaçına sahip olabilirler.
Down Sendromlu olan bebekler kendi yaşıtlarına göre istisnalar olmak üzere daha yavaş büyüme gösterirler. Zihinsel gelişimleri de geriden gelir. Bu zihinsel gerilik yaşları ilerledikçe daha da belirginleşir. Bu bireyler, yaşıtlarına göre daha kısa boya sahiptirler. Metabolizmaları yavaş çalışır bu yüzden de doğru beslenme alışkanlığı edinmeleri önemlidir yoksa ilerleyen zamanlarda kilo problemi yaşayabilirler.
21 MART NEDEN DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ?
Birleşmiş Milletler, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart'ı resmi olarak Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımıştır.Bu tarihte kutlanmasının bir diğer sebebi de down sendromlu bireylerin 21. kromozomlarının 2 yerine 3 tane olmasıdır. Bu durum ise tarih olarak 21 ve 3 rakamını özel kılmaktadır. BU sebeplerden ötürü her sene 21 Mart günü Down Sendromu Fakındalık Günü olarak kutlanmaktadır.