İşte sağlıklı ve uzun bir yaşamın anahtarı: Longevity felsefesi

Son zamanlarda uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak tanımlanan Longevity (uzun ömür) felsefesi en çok merak edilen yaşam tarzları arasında yerini aldı. Dr. Burak Tuncer de uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı Longevity’i sizler için anlattı. İşte tüm merak edilenler...

İşte sağlıklı ve uzun bir yaşamın anahtarı: Longevity felsefesi

Bu terime (Longevity) şu an yabancıyız ama çok yakında hepimiz öğreneceğiz. Dünya var olduğundan bu yana gelmiş geçmiş tüm insanların en önemli ortak gayesi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek oldu. Tarih boyunca insanlar uzun ve sağlıklı yaşamak için çeşitli yöntemler geliştirdi. Tıp biliminin bu ortak gaye üzerine ortaya çıktığını ve geliştiğini söylesek yanılmış olmayız.

Her dönemin koşulları, gerçekleri, imkanları farklıydı. Tıp ve teknolojideki ilerlemeler sayesinde uzun ve sağlıklı yaşam için yeni yöntemlere başvurdu. İnsanların şifa bulması üzerine kurulu olan tıbbi yaklaşım yerini hastalıkları daha oluşmadan önlemeye yani koruyucu hekimliğe yönelik çalışma ve uygulamalara bıraktı. Tıp artık sadece hastalıklarımızı teşhis ve tedavi etmekten ibaret değil; sağlık sorunu yaşamamamız için koruyucu yöntemler ve tamamlayıcı tedaviler de sunuyor.

Peki nedir bu koruyucu hekimlik?

Bugün vücudumuzun ruhsal ve fiziksel açıdan bir bütün olduğunu; kaliteli ve uzun bir yaşam sürmek istiyorsak hayatımızı bu bütünlüğü destekleyecek biçimde şekillendirmemiz gerektiğini biliyoruz. Uyku düzenimizden beslenmemize, çalışma biçimimizden sosyal ilişkilerimize her adımı sağlıklı kalmaya yönelik olarak atmalıyız. Yaşamımızı “bütünsel (holistik) tıp” yaklaşımıyla daha güzel ve aktif hale getirebilir; yalnızca uzun değil, uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmeyi başarabiliriz. Ama önce genetik yapımızın, vücudumuzun, metabolizmamızın, organlarımızın ve özellikle de bugün 2. beyin olarak adlandırılan bağırsaklarımızın nasıl çalıştığını; neleri sevip neleri sevmediğini tam olarak bilmemiz gerekir.

İşte sağlıklı ve uzun bir yaşamın anahtarı: Longevity felsefesi - Resim : 1

Sağlıklı yaşam timiyle kişiye özel yaşam tarzı

İşte kelime anlamı “uzun ömür” olan “longevity” yaklaşımı bize tam olarak bunu sağlıyor longevity yönteminde genetik uzmanı, biyoinformatik uzmanı, dahiliye doktoru, psikolog ve diyetisyenden oluşan bir güçlü bir ekip desteğiyle kişiye özel bir “iyi yaşam haritası” çıkarılıyor. Her biri alanında uzman kişilerden oluşan bu “sağlıklı yaşam timi” tarafından yapılan test, analiz ve tanılamalar sonucu kişiye, bedenine ve ruhuna nasıl bakması gerektiğiyle ilgili uzun vadeli bir program çıkarılıyor. Böylelikle kişinin genetik yapısına, metabolizma hızına, varsa kronik hastalık öyküsüne ve psikolojik durumuna uygun, uzun vadeli bir program uygulanarak beden ve ruhun bütüncül bir bakış açısıyla iyileştirilmesi hedefleniyor.

Hedef hastalığa yakalanmadan önlem almak

Genetik, epigenetik, nutrigenetik, mikrobiyata, biyoinformatiğin etkin bir biçimde kullanıldığı longevity yaklaşımı sayesinde sağlıklı ve uzun bir yaşamın temelleri atılıyor. Önleyici kişiselleştirilmiş tıp olarak da tanımlayabileceğimiz longevity’de yalnızca Batı tıbbından değil, Doğu’nun zengin ilminden de yararlanılıyor. Longevity’de, materyalist bir yaklaşım yerine zihin-beden-ruh üçlüsünün birbiriyle büyük bir uyum içinde olacağı, bütüncül bir anlayış benimseniyor.

İşte sağlıklı ve uzun bir yaşamın anahtarı: Longevity felsefesi - Resim : 2

Genetik harita 

Sağlıklı insanların sağlıklı kalmasını amaçlayan bu multidisipliner yaklaşımda öncelikle genetik uzmanı tarafından kişinin genetik haritası çıkarılıyor. Elde edilen veriler biyoinformatik uzmanı tarafından analiz ediliyor. Sonrasında dahiliye doktoru, diyetisyen ve psikolog bu veriler ışığında kişiye özel bir sağlıklı yaşam haritası çıkarıyor.

İşte sağlıklı ve uzun bir yaşamın anahtarı: Longevity felsefesi - Resim : 3

Kişiye; beslenme, sağlıklı yaşam, egzersiz, stres yönetimi, su tüketimi ve uyku programını da içeren bu haritaya uygun yaşaması için neler yapması gerektiği konusunda rehberlik ediliyor. Bu uzun soluklu süreçte kişiye; ona özel besin takviyeleri, vitamin ve mineraller, mikrobiyom analizine göre bağırsak florasına uygun bir beslenme programı, kaynağına bağlı olarak stres yönetimi için öneriler, nefes ve uyku kalitesini artıracak terapi metotları sunuluyor. Sonrasında da uzun bir izleme ve tabiri caizse koçluk süreci başlıyor. Yaşamını iyileştirmek için longevity yolculuğuna çıkmış olan kişiyle uzmanlar tarafından belirlenen periyotlarda yeniden görüşülüyor. Gerekli konsültasyonların ardından yeniden test, analiz ve tanılama yapılıyor. Longevity yaklaşımı kapsamında metilasyon testleri yapılarak epigenetik mekanizmadaki bozukluk ve dengesizliklere müdahale ediliyor; uygulanan programın artı ve eksileri, nasıl sonuç verdiği, fayda sağlayıp sağlamadığı ve sürece nasıl devam edilmesi gerektiğine dair ipuçları elde ediliyor.

Sindirim sistemini düzenleyen, bağışıklığı güçlendiren, stres yönetimini kolaylaştıran, uyku kalitesini artıran, kişinin ruhsal ve bilişsel açıdan iyi hissetmesini sağlayan longevity, insanları hastalıklardan koruyarak sağlıklı, kaliteli ve uzun bir yaşamın kapısını aralıyor. Artık tıp sadece hastalandığımızda teşis konulup tedavi planlamaktan ibaret değil, tamamen hastalanmamak için koruyucu yöntemler, tamamlayıcı tedaviler sunuyor.