DSÖ duyurdu: Maymun çiçeği virüsü 23 ülkede 257 kişiye bulaştı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede yayılma gösteren maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün şimdiye kadar 23 ülkede 257 kişiye bulaştığını bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamasında maymun çiçeğinin yayılımına dair son bilgiler paylaşıldı. 26 Mayıs itibarıyla DSÖ merkezine 23 ülkeden raporlanan vakalardan 257'sinin doğrulandığı ve 120 şüpheli vakanın incelendiği aktarılırken, şimdiye kadar virüs nedeniyle can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.
Örgüt Maymun çiçeği hastalığının yaygın olarak görüldüğü 5 Afrika ülkesinden ise bin 365 vaka ve 69 ölüm rapor edildiğini duyurdu. Bu vakaların aralık ayı ortalarından mayıs ayı sonuna kadar olan dönem içerisinde raporlandığı bildirildi.
Virüsün takibi genişledikçe vaka sayılarının endemik ve endemik olmayan ülkelerde artma ihtimalinin yüksek olduğu aktarıldı. Ajans küresel kamu sağlığı riskinin şu an için normal düzeyde olduğunu ama virüsün küçük çocuklar ve bağışıklığı zayıf bireyler arasında yayılması halinde riskin de yükselebileceği uyarısında bulundu. DSÖ üyesi ülkelere, "maymun çiçeği virüsüne yakalanma riski yüksek kişilere doğru bilgilendirmede bulunma", "virüsün risk grupları arasında daha fazla yayılımını önleme" ve "virüsle mücadele için sahada görev yapan sağlık çalışanlarını koruma" çağrısı yapıldı.
En çok vaka İngiltere'de
Örgütün sitesinde yayımlanan vaka tablosuna göre, en çok maymun çiçeği vakasının görüldüğü İngiltere'de 106, Portekiz'de 49, Kanada'da 26, İspanya'da 20, Hollanda'da 12 ve ABD'de 10 vaka bulunuyor. Euronews Türkçe'deki habere göre Avusturya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İsviçre, İsrail, İtalya ve Avustralya ve virüsün görüldüğü diğer ülkelerde ise vaka sayıları 10'un altında.
Afrika'da keşfedilen ve belirli aralıklarla kıtanın dışına çıkan maymun çiçeği virüsü, en son 6 Mayıs'ta İngiltere'de görülmüş, ilerleyen günlerde Avrupa ülkelerine yayılmıştı. Çok nadir olarak sınıflandırılan Maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığına benzetilmekle birlikte semptomlarının daha hafif olduğu biliniyor. Genelde iki ila 4 hafta süren hastalık sürecinde vücutta lekeler ve lezyonlar oluşabiliyor.