Son yıllarda meydana gelen iklim değişikliği, pandemi, savaşlar derken milyonlarca insan belki de insanlık tarihi boyunca yaşanan en kötü dönem olarak bu yılları gelecek nesillere anlatacak. Bilim insanlarının bu konu üzerine yaptığı son çalışma ise oldukça ilginç bir sonuç ortaya çıkardı. İnsanlık tarihinin en karanlık döneminin ne zaman olduğu belli oldu.
İNSANLIK TARİHİNİN EN KÖTÜ YILI
İnsanlar, kendi yaşadıklarnın her zaman kötüsü olduğunu düşünse de bilim buna katılmadığını açıkça duyurdu. Yapılan araştırmalar sonrasında insanlık tarihinin en kötü yılı açıklandı.Tarihçiler ve araştırmacılar, yaşamak için en kötü yılın aslında MS 536 olduğunu ortaya çıkardılar. MS 536'da dünya soğudu. Gezegen tamamen karanlığa gömüldü ve tam 18 ay sürdü.
GİZEMLİ BİR SİS KAPLADI
Avrupa, Orta Doğu ve Asya'nın bazı bölgelerini gizemli bir sis kapladı. Gün boyunca güneş bloke edildi ve bu da tamamen karanlığa neden oldu. Hayatta kalan kayıtlar, öğle vakti bile gölgelerin görülmediğini gösteriyor. Sıcaklıklar yıl boyunca neredeyse donma noktasına kadar düştü, mahsuller büyümedi ve insanlar tarlalarında öldü. Tahmin edebileceğiniz gibi, kelimenin tam anlamıyla Karanlık Çağ'dı.
VOLKANİK BİR PATLAMA NEDEN OLDU
Araştırmacılar yakın zamanda, ölümcül sisin ana kaynağının, yılın başlarında İzlanda'da meydana gelen volkanik bir patlama olduğunu keşfettiler. Bildirildiğine göre, kül Kuzey Yarımküre'nin çoğuna yayıldı ve küresel bir iklim modeli ve yıllarca süren kıtlık yarattı. 18 ay boyunca ışıklar söndü. Bizans tarihçisi Procopius şöyle yazmıştı: "Güneş, bütün bu yıl boyunca ay gibi parlak olmayan ışığını verdi."
BİR GECEDE OLDU
Şunu ekledi: “İnsanlar ne savaştan, ne vebadan, ne de ölüme götüren başka herhangi bir şeyden muaftılar.” Yıkıcı karanlık, Avrupa ve Asya'da 1 santigrat derecelik sıcaklıklara yol açtı ve Çin'de yaz karı bile kaydedildi. Bir tarih profesörü olan Michael McCormick daha önce şunları söylemişti: "Oldukça sert bir değişiklikti; bir gecede oldu. Eski tanıklar gerçekten bir şeylerin peşindeydi. Histerik davranmıyor ya da dünyanın sonunu hayal etmiyorlardı.
EKONOMİK FELAKETE NEDEN OLDU
“…536 baharında başlayan Geç Antik Küçük Buzul Çağı, Batı Avrupa'da yaklaşık 660 yılına kadar, Orta Asya'da ise yaklaşık 680 yılına kadar sürdü. Yaşamak için en kötü yıllardan biri olmasa da en kötü yıllardan birinin başlangıcıydı." Soğuk ve açlık, 541'de ilk hıyarcıklı vebanın patlak vermesiyle daha da kötüleşen ekonomik felakete neden oldu.