Dünya'ya ilerliyor! Gökyüzüne dikkat edin...
Dünya 2018 yılının ardından bugün de gerçekleşmesi beklenen kanlı ay ve kuzey ışıklarının kesiştiği anlara yeniden tanık olabilir.
Profesyonel veya amatör gözlemciler, Ay'ın gökyüzünde kıpkırmızı görüneceği Kanlı Ay tutulmasını izlemek için sabırsızlanıyor.
2018 yılının ardından bugün de gerçekleşmesi beklenen kanlı ay ve kuzey ışıklarının kesişimi, Alaska, Kanada'nın kuzeyi, İzlanda, İskandinavya'nın kuzeyi ve Rusya'nın kuzeyi gibi bölgelerde saatlerce sürecek aurora manzaraları yaratabilir.
Gökyüzüne dikkat!
Güneş'ten gelen yüklü parçacıklar, G2 sınıfı jeomanyetik fırtınaları tetikleyebilir.
Auroralar, aynı zamanda kutup ışıkları diye biliniyor. Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'yı bu tür olayların zararlı etkilerinden koruyan manyetik alanına çarpmasıyla ortaya çıkıyor.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin hazırladığı harita, bu kutup ışıklarının son derece güçlü olacağını ve ABD'den de gözlemlenebileceğini ortaya koyuyor.
Bilim insanlarına göre haftasonu, yıldızda yıllardır görülmeyen, şiddetli bir dizi patlama meydana geldi.
Taçküre kütle atımı (Coronal mass ejection) ismi verilen bu patlamalar, uzaya büyük kütleli ve elektrik yüklü parçacıklardan oluşan plazmaların fırlatılmasıyla sonuçlanıyor.
İşte bu plazmalar, 26 Mayıs'ta Ay tutulmasıyla karşı karşıya kalması beklenen Dünya'ya yaklaşıyor.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, bu parçacıklardan bazılarının tutulma esnasında Dünya'nın manyetik alanına çarpacağını öne sürüyor.