Günümüzün en büyük tıbbi tehditlerinden biri, yaklaşan antibiyotiğe dirençli bakterilerdir. Bu konuyla ilgili de bilim insanları harekete geçerek çözüm yolları üretmeye başladı.
DÜNYA İÇİN BÜYÜK TEHDİT
Onlarca yıllık antibiyotik kullanımıyla savaştığımız bakteriler gittikçe güçlü bir hale geldi. Gittikçe dirençli olan bakteriler ise dünya için tehdit oluşturmaya başladı.
TÜRKİYE'NİN HAZIRLIK YAPMASI BEKLENİYOR
Türkiye’nin de risk altında olduğuna dikkat çekilerek hazırlık yapması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre zatürreden tüberküloza, kan zehirlenmesinden belsoğukluğuna kadar birçok hastalığa neden olan bakteriler , onlara karşı kullandığımız antibiyotiklere karşı hızla direnç kazanıyor.
Avustralya'nın Monash Üniversitesi’nden bilim insanları "AMR doğal bir süreçtir ve aslında yüzbinlerce yıllık örneklerden antibiyotiğe dirençli bakteriler bulduk Süper böceklerle ilgili olarak, toplu olarak aşırı kullanımımız ve antibiyotiklere olan güvenimiz, bu ilaçlara karşı giderek daha dirençli hale gelen bakterileri üretti veya seçti. Basitçe söylemek gerekirse, bir antibiyotiği ne kadar çok kullanırsak, süper mikropları o kadar hızlı seçeceğiz." şeklinde konuştu.
HER YIL 10 MİLYON ÖLÜME NEDEN OLUYOR
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, ABD'de her yıl 2,8 milyondan fazla antimikrobiyal dirençli enfeksiyonun meydana geldiğini ve bunun 35.000 ölümle sonuçlandığını söylüyor. Antibiyotik direncinin 2050 yılına kadar her yıl dünya çapında 10 milyon ölüme neden olacağı tahmin ediliyor.
ANTİBİYOTİKLERE ALTERNATİF KOMBİNASYONLAR
İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nde genetik ve genom biyolojisi doçenti olan Andrew Millard, "Tek başlarına veya geleneksel antibiyotiklerle kombinasyon halinde kullanılabilecek alternatifler sunuyorlar"