Bir çevrimiçi izleme firması tarafından yapılan yakın tarihli bir analize göre, Koreli tüketiciler feshedilmiş Fukuşima nükleer santralinden denize atık su salınımının gıda güvenliğini etkileyebileceğinden korktukları için çevrimiçi tuz işlemleri bir haftada yüzde 800'den fazla arttı. Çevrimiçi fiyat karşılaştırma hizmeti sağlayıcısı Danawa'ya göre, 7-13 Haziran arasında tuz ürünlerinin çevrimiçi işlem miktarı, bir önceki haftanın aynı dönemine göre yüzde 817 arttığı bildirildi.
SATIŞLAR BİR ANDA PATLADI
Çevrimdışı mağazalarda tuz satışları da arttı. Ülkenin hipermarket zincirinden alınan verilere göre, geçen yılın aynı dönemine göre E-mart'ın 1-14 Haziran tarihleri arasındaki tuz satışları yüzde 55,6 artarken, deniz tuzu satışları yüzde 118,5 arttı. Lotte Mart'ta aynı dönemde tuzlu ürün satışları yüzde 30 artarken, çevrimiçi alışveriş merkezi SSG.com'da satılanlar altı kat arttı.
FİYATLARDA YÜKSELDİ
Artan taleple birlikte tuz fiyatları da yükseldi. Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corp.'a göre, 5 kilogram kaba deniz tuzunun perakende fiyatı Perşembe günü 12.942 won (239,83 TL) oldu ve Kore'nin 7.883 won (145,62 TL) olan ortalama tuz fiyatından yüzde 64.2 daha yüksek. Artan satış ve fiyatlara rağmen, Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı bir basın açıklamasıyla, yalnızca tüketici düzeyindeki doğrudan işlemlerde artış olduğu göz önüne alındığında, ülke çapında tuz istifçiliğine dair görünür hiçbir işaret olmadığını söyledi.
DÜNYA ÇAPINDA İNDİRİMLER YAPACAKLAR
Bakanlığa göre, bu tür işlemler ülke genelindeki toplam tuz işlemlerinin yalnızca yüzde 7 ila 8'ini oluşturuyor. Balıkçılık Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Kişisel alımlardaki artışın, genel arz ve talebin yanı sıra deniz tuzu fiyatlarını da etkilemeyeceğine inanıyoruz. Ancak işlemler ve fiyatlar yükselmeye devam ederse, hükümet kendi tuz alımlarını yaptıktan sonra ülke çapında indirimler yapmayı düşüneceğiz" diye ekledi.
FİYAT ARTIŞININ ASIL NEDENİ
Bakanlık, deniz tuzu fiyatlarındaki son artışın nedeninin, son zamanlarda yağmurun deniz tuzu üretiminde düşüşe neden olması nedeniyle artan talepten çok yağışlı mevsimden kaynaklandığını da sözlerine ekledi. Yetkili, "Yağmurlu gün sayısı azalıp güneş ışığı miktarı arttıkça deniz tuzu üretiminin Haziran ayından itibaren ortalama seviyeye gelmesi bekleniyor" dedi. Balıkçılık Bakanlığı, Koreli tüketicilere piyasada satılan tuzun ve deniz tuzunun güvenli olduğu konusunda güvence vermeye çalıştı.
HİÇBİR RADYOAKTİF MADDE TESPİT EDİLMEDİ
Hükümet kurumu, Nisan ayından bu yana her ay 10 tuz sahasında radyasyon testi yaptığını ve şu ana kadar hiçbir radyoaktif madde tespit edilmediğini söyledi. Yetkili, "2011 (Fukushima) nükleer kazası sırasında bile, deniz tuzu için 286 kez radyoaktif testler yapıldı ve o zaman bile deniz tuzumuzda hiçbir radyoaktif madde tespit edilmedi" dedi. Yetkili, Temmuz ayından yıl sonuna kadar hükümetin radyoaktif denetim kapsamını ülkenin tuz üretiminin yüzde 50'sini oluşturan 150 tuz madenine genişletmeyi planladığını da sözlerine ekledi.
ATIK SU SERBEST KALIRSA KİRLENECEK
Panik satın almanın ortasında, Kore Tüketici Ajansı Cuma günü dikkatli olunması çağrısında bulunan bir uyarı yayınladı. E-ticaret platformlarında, Fukuşima'dan gelen atık su serbest bırakılırsa tuzun kirleneceğini söylemek gibi satışları artırmak için doğrulanmamış bilgiler kullanan satıcı vakaları tespit edildiğini söyledi.
30 YIL BOYUNCA SALINACAK
Kore Tüketici Ajansı'ndan bir yetkili, "Tüketicileri doğrulanmamış söylentiler ve sahte bilgilerle kandıran uygunsuz bir satış eylemi olduğuna karar verdiğimiz için bir uyarı yayınladık" dedi. Japon hükümeti, bu yaz fabrikadan kirli suları boşaltmaya başlayabileceğini duyurdu. Radyoaktif izotopları ayıklamak ve kirli suyu seyreltmek için filtreleme yöntemleri kullanırdı. Suyun 2023'ten 2051'e kadar yaklaşık 30 yıl boyunca salınması bekleniyor.