Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, dünya çapında 1 milyar kişi hakkında acil kodlu uyarı yaptı.
UYARININ NEDENİ TEK TEK AÇIKLANDI
Dünyada su kıtlığının, her geçen gün daha büyük boyutlara ulaştığını söyleyen Demir, "Dünya Su Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Su kullanımı, son yüzyılda küresel olarak nüfus artış oranının iki katından daha fazla artış göstermekte ve artan sayıda bölge, özellikle kurak bölgelerde, su hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde sunulabileceği sınıra ulaşılmaktadır. Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı olmasına rağmen insanoğlu bu suyun yüzde 0.03 civarında bir miktardan tatlı su olarak yararlanabiliyor” diye konuştu.
PEK ÇOK KAYNAK KURUYARAK KİRLENDİ
Dünya ve Türkiye’nin pek çok bölgesinde nehirlerin, göllerin ve akiferlerin kuruyarak kullanılamayacak kadar kirlendiğini belirten Demir, “Dünyadaki sulak alanların yarısından fazlası ortadan kayboldu. İklim değişikliği, dünyadaki hava ve su kalıplarını değiştirerek, bazı bölgelerde kıtlıklara ve kuraklıklara, diğerlerinde sellere yol açıyor.
BU YAŞ GRUBU RİSK ALTINDA
Küresel iklim etkisi ve kuraklık sonucu, Dünyada 2 milyardan fazla insan yüksek su stresi yaşayan ülkelerde yaşamını sürdürüyor. 2040 yılına kadar, dünyada 18 yaşın altındaki çocuklardan dörtte birinin yaklaşık 600 milyonun-aşırı yüksek su stresi olan bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor.
1 MİLYARA YAKIN KİŞİ YAŞADIKLARI YERİ TERK ETMEK ZORUNDA KALABİLİR
Dünya çapında 1 milyara yakın kişi 2030 yılına kadar yoğun su kıtlığı sebebi ile yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalabilirler. Dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden yaklaşık 5 – 5.5 milyar insan, yılın en az bir ayında şiddetli su kıtlığına maruz kalıyor. Günümüzde dünyanın en büyük yer altı suyu sistemlerinin üçte birinde su sıkıntısı var.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yusuf Demir sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim, sağlık, cinsiyet eşitsizliği, ekonomi gibi birçok alanda soruna sebep olmaktadır. Hatta yakın zamanda bölgelerde su savaşları çıkmasına da muhtemel gözle bakılmaktadır. Bu yüzden tatlı suyun muhafaza edilmesi ve adil dağılımı konusunda bir an önce bir strateji belirlenmesi bütün Dünya’da büyük önem taşımaktadır.”
"SU KAYNAKLARIMIZ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLENDİ"
Ülkemizde devam eden aşırı sıcaklık etkisinin, kuraklık mevcut su kaynaklarımızı önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Demir, “Büyük şehirler başta olmak üzere ülkemizin büyük bölümünde barajlarda su seviyesi kritik eşiklere ulaşmış veya ulaşmak üzeredir. Önümüzdeki kısa ve orta vadede sürecin ve etkilerinin derinleşerek devam etmesi bekleniyor. Sadece tarımsal sulamada değil evsel kullanımlarda da ciddi sıkıntılar ile karşılaşabiliriz.
Aylardır uzmanlarca yapılan uyarılara rağmen kriz büyüyerek devam etmekte. Orta ve uzun vadeli yapılacaklarla ilgili devletimizin ilgili birimlerinin önemli çalışmaları var. Problemin temelinde kısa vadede yapılması gerekenler, sorumluluk sahibi kişi ve kurumların konuya sahip çıkması geliyor” ifadelerini kullandı.