Hollanda’da meydana gelen olayda sperm bağışlayan Jonathan Meijer adlı kişi için duruşma yapıldı. Yaklaşık 500 ila 600 çocuğun babası olduğundan şüphelenilen şahsa mahkeme tarafından sperm bankalarına bağış yapmayı durdurması emredildi.
Hollanda mahkemesi ayrıca Jonathan Meijer adlı adama, yurtdışındaki sperm bankalarıyla temasa geçmesini ve hâlâ stoklarında bulunan menileri imha etmesi için talepte bulunması yönünde karar aldı. Meijer, daha fazla sperm bağışlaması durumunda mahkeme kararını her ihlal ettiğinde 100 bin Euro para cezasına çarptırılabilir.
Meijer’e davayı donörün spermiyle hamile kalan bir çocuğun annesi ve Meijer'in bağışlarıyla hamile kalan çocukları olan diğer aileleri temsil eden, donör çocukları destekleyen Hollandalı bir kuruluş olan Donorkind Vakfı açtı. Vakıf tarafından sadece Eva olarak tanımlanan anne, “Umarım bu karar toplu bağış yasağına yol açar ve diğer ülkelere bir petrol tabakası gibi yayılır. Çocuklarımızın yanında el ele vermeli ve onları bu adaletsizliğe karşı korumalıyız” dedi.
Hukuk davasını gören yargıç, bağışçının "ebeveynleri kendisini bağışçı olarak almaya ikna etmek için bu konuda kasten yalan söylediğini" söyledi. Mahkeme, "Bütün bu ebeveynler, ailelerindeki çocukların, kendilerinin seçmediği yüzlerce üvey kardeşten oluşan devasa bir akrabalık ağının parçası olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kaldı" dedi. Meijer vakası ilk kez 2017'de Hollanda Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği'nin daha fazla sperm bağışlamasını yasakladığında kamuoyunun dikkatini çekti.
Hollanda kurallarına göre, bağışçıların yirmi beşten fazla çocuğun babası olmaması veya on ikiden fazla anneyi hamile bırakmaması gerekiyor. Buradaki amacın, donör çocukların psikolojik sıkıntı veya kazara akraba çiftleşme gibi sorunlarla karşılaşmasını önlemek. Şu anda Kenya'da yaşayan 41 yaşındaki müzisyen Meijer, yasağa rağmen denizaşırı sperm bankalarına bağış yapmaya devam etti.
Bir alıcı, uluslararası faaliyet gösteren Danimarka sperm bankası Cryos'u içeriyordu. Ayrıca müstakbel ebeveynleri sperm donörleriyle eşleştiren web sitelerinde de paylaşımlarda bulundu. Meijer, bu faaliyetleri gerçekleştirirken bazen faaliyetleriyle ilgili haberler medyanın ilgisini çektikten sonra sahte bir isim kullandı.