Uluslararası bir bilim insanı ekibi, Çin'de daha önce bulunan diğer insansı türlerine (hominin) benzemeyen eski bir insan fosili tanımladı. Henüz sınıflandırılamayan ve HLD 6 adı verilen fosil, Neandertalleri oluşturan soya, Denisovalılara veya bir başka insan atasına benzemiyor.
İNSAN SOYAĞACINA YENİ BİR DAL EKLENEBİLİR
Bu bulgu, insanın soyağacına yeni bir dal eklenmesi gerekeceği anlamına gelebilir. Çene, kafatası ve bacak kemiklerinden oluşan kalıntılar ilk kez 2019'da ülkenin doğusundaki Hualongdong Mağarası'nda keşfedilmişti.
12-13 YAŞLARINDA BİR ÇOCUĞA AİT
Yaklaşık 300 bin yıl öncesine tarihlenen kalıntıların, 12-13 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu anlaşılmıştı. O zamandan beri Çin Bilimler Akademisi'nde inceleniyordu. Uzmanlar uzun incelemelere rağmen kalıntıları bilinen bir soyla eşleştirememişti.
TÜM ÜZMANLAR AYNI GÖRÜŞTE BİRLEŞTİ
Çin'deki Şi'an Ciaotong Üniversitesi, Birleşik Krallık'taki York Üniversitesi ve İspanya'nın İnsan Evrimi Ulusal Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, nihayetinde bu fosillerin daha önce bilinmeyen bir insan soyuna ait olduğu sonucuna vardı.
ÇENE UCU KIVRIMLI
Kimliği bilinmeyen bu insansının yüzü Homo erectus'tan 750 bin yıl önce ayrılan modern insan soyununkine benzer bir şekle sahip. Öte yandan çenesi, Asya'da yaklaşık 400 bin yıl önce Neandertallerden ayrılan Denisova insanlarınınkine benziyor. Zira bu çene kemiğinin ucunda benzersiz bir kıvrım var.
MELEZ BİR TÜRE AİT OLABİLİR
Hakemli bilimsel dergi Journal of Human Evolution'da yayımlanan araştırma makalesinde bu kalıntıların, modern insana uzanan dal ve Denisovalılar gibi bölgedeki diğer eski insansıları oluşturan dal arasındaki melez bir türe ait olabileceği belirtildi.