"Kıyamaet alameti" olarak adlandırılan olayların görülme sıklığının son dönemde artmasının ardından insanlar tarafından en çok merak edilen konuların başında "dünyanın sonunun nasıl geleceği" konusu yer almaya başladı.
Araştırmacılar da bu sorununun cevabını bulmak adına çeşitli çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Bilim insanları tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmada, dünyanın sonu için en kuvvetli ihtimallerden birinin "başka bir yıldız tarafından yutulması" olduğu dile getirilmişti. Bu araştırma sıcaklığını korurken, NASA tarafından 6 Haziran 2023'te yayınlanan yeni fotoğraflar büyük yankı uyandırdı.
NASA'ya göre, güneş kütlesi bir şehrin boyutuna sıkıştırılmış bir nesne. Bir yıldız bu şekilde ölürken, bu nesnelerin dünyanın sonunun arkasındaki neden olduğu nadiren bilinir, ancak bu durum 2020 olayıyla değişti. Günün NASA Astronomi Resmi, kendi gezegenlerinden birini yutan Güneş benzeri yıldız ZTF SLRN-2020'nin animasyonlu bir illüstrasyonunu gösteriyor.
Gezegenlerin yörüngelerinde döndükleri yıldıza çökerek sonlarını getirdikleri bilinirken, fenomen ilk kez doğrudan 2020 olayı sırasında bir gezegenin ZTF SLRN-2020 yıldızına çökmesiyle görüldü. NASA'ya göre ZTF SLRN-2020, Dünya'dan yaklaşık 12000 ışıkyılı uzaklıkta, Aquila takımyıldızına doğru yer almaktadır.
KENDİ GEZEGENİNİ YEDİ
Bildiğimiz gibi bir dünyanın sonu. Spesifik olarak, Güneş benzeri yıldız ZTF SLRN-2020'nin kendi gezegenlerinden birini yediği görüldü. Pek çok gezegen sonunda merkez yıldızlarına dönerek ölse de, Jüpiter benzeri bir gezegenin dahil olduğu 2020 olayı, onun doğrudan ilk kez görüldüğü zamandı.
ZTF SLRN-2020 yıldızı, Güneş'ten yaklaşık 12.000 ışıkyılı uzaklıkta, Kartal takımyıldızına (Akuila) doğru uzanır. Olayın öne çıkan animasyonlu illüstrasyonunda, gaz gezegeninin atmosferi, çeken yıldızın eteklerinde süzülürken ilk olarak sıyrılırken resmedildi.
Gezegenin gazının bir kısmı yıldızın atmosferi tarafından emilirken, diğer gaz uzaya atılır. Videonun sonunda, gezegen tamamen yutulur ve yıldızın merkezine düşer, bu da yıldızın dış atmosferinin kısaca genişlemesine, ısınmasına ve parlaklaşmasına neden olur. Bir gün, bundan yaklaşık sekiz milyar yıl sonra, Dünya gezegeni spiral şeklinde Güneşimize girebilir.