Yer kabuğu hakkında bilinmeyen birçok nokta var. Araştırmacılar da bu noktalarını belirlemek adına yeni araştırmalar yapılması gerektiğini öneriyordu. Çin tarafından bu teklifler kabul gördü ve yer kabuğunun delinmesine karar verildi.
Bir rapora göre, Çin'deki bilim adamları yer kabuğunun 10.000 metre (32.808 fit) derinliğinde bir delik açmaya başladılar.
Ülkenin en büyük petrol üreticisi China National Petroleum Corp. liderliğindeki sondaj projesi, şimdiye kadarki en derin sondajlar arasında yer alacak.
Çin'in devlet haber ajansı Xinhua'ya göre, proje Salı günü Sincan'daki Taklamakan Çölü'nde başladı .
Sondaj işlemi, yer kabuğunun 10'dan fazla katmanına nüfuz ederek 145 milyon yıl öncesine dayanan kayalardan oluşan Kretase sistemine ulaşacak.
Çin Mühendislik Akademisi bilim insanı Sun Jinsheng, Xinhua haber ajansına verdiği demeçte, "Sondaj projesinin inşaat zorluğu, iki ince çelik kablo üzerinde ilerleyen büyük bir kamyona benzetilebilir."
Operasyonun teknik bir parçası olan Wang Chunsheng, Xinhua'ya göre sondaj deliği açmanın Dünya'nın bilinmeyen bölgelerini keşfetme ve insan bilgisinin sınırlarını genişletme girişimi olduğunu söyledi.
Bloomberg'in China National Petroleum Corp.'a dayandırdığı haberine göre, projenin 457 gün sürmesi bekleniyor ve derin yeraltı sondaj teknolojilerini kullanırken Dünya'nın iç yapısı hakkında veri sağlayacak.
Devlete ait petrol rafinerisi Sinopec yaptığı açıklamada, amacın Metro'ya göre "Everest Dağı'nı yer altından" delmek olduğunu söyledi.
Himalayalar'daki Everest, 29.031 fit ile dünyanın en yüksek zirvesidir.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2021'de ülkenin en iyi bilim insanlarına hitaben yaptığı bir konuşmada, derin Yer bilimlerini keşfedilecek dört stratejik sınırdan biri olarak adlandırdı.
Bloomberg, projenin mineral ve enerji kaynaklarının belirlenmesine ve depremler ve yanardağ patlamaları gibi çevresel felaketlerin risklerinin değerlendirilmesine yardımcı olabileceğini kaydetti.