DÜNYA DEVİNİN TERCİHİ TÜRKİYE: ÇİNLİ OTOMOTİV FİRMASI 1 MİLYAR DOLAR’LIK YATIRIM YAPACAK

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi, Türkiye’yi seçti. Çinli otomotiv devi 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak. 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlayacak. İmzalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayesinde atıldı.

DÜNYA DEVİNİN TERCİHİ TÜRKİYE: ÇİNLİ OTOMOTİV FİRMASI 1 MİLYAR DOLAR’LIK YATIRIM YAPACAK

İmzalar atıldı. 27 yılın ardından otomotivde ilk kez doğrudan yatırım adımı geldi. Türkiye, Çinli otomotiv devinin yeni üssü oluyor.

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında uzlaşma tamamlandı.

Dev anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirildi. Bakan Mehmet Fatih Kacır ile Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu imzaları attı. Basına kapalı törene, İstanbul’daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi ev sahipliği yaptı.

“Türk otomotiv sanayi için tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. BYD’nin yatırım kararı, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz yatırımcı dostu politikaların ve yatırımlara sunduğumuz desteklerin sonucudur. Türkiye’ye güvenen ve yatırım yapanlar kazanmaya devam edecektir.” açıklamasını yaptı Bakan Kacır.

Çinli firma, hâlihazırda yılda 3 milyondan fazla otomobil üretiyor. Türkiye’de 1 milyar dolara yakın yatırım yapacak. 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak.

Anlaşmaya göre, yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi inşa edilecek. AR-GE merkezi de kurulacak.

Türkiye’de üretilecek ilk otomobilin ise 2026’nın sonunda banttan inmesi hedefleniyor.