2020'de yaşanan Kovid kaynaklı karantinalar boyunca insan hareketliliğinin ciddi derecede azalmasının, bazı memeli yaban hayvanlarının hareket etme davranışlarında değişimlere yol açtığı belirlendi.
Science adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, insan faaliyetlerinin hayvan hareketlilğini nasıl kısıtladığına ve bu faaliyetler durduğunda hayvanların nasıl tepki verdiğine yönelik yeni bir bakış açısı sunuyor.
Araştırmacılara göre bulgular, insan ve yaban hayatı birlikteliğinin iyileştirilmesine yönelik gelecekteki doğa koruma stratejileri hakkında fikir sunuyor.
Kovid-19 pandemisinin ilk dalgası sırasında dünya genelinde hükümetler, virüsün yayılmasının önüne geçmek için halkın hareketliliğine sert kısıtlamalar getirmişti. "Antropoz" diye bilinen bu dönem, insan hareketliliğinde ve taşıt trafiğinde ciddi azalmaya yol açtı.
Bu hayvanların davranışlarının nasıl değiştiğini değerlendiren bilim insanları, hayvanların 2020'deki ilk karantina dönemindeki davranışlarını 2019'un aynı döneminde nasıl hareket ettikleriyle karşılaştırdı.
Örneğin araştırmada, Kovid-19 karantina politikalarının daha sıkı olduğu yerlerde hayvanların bir önceki yıla göre ortalama yüzde 73 daha uzun mesafe katettiği bulundu.
Bu, araç hareketliliğinin azaldığı karantina döneminde bu bölgelerdeki çoğu hayvanın arazinin daha büyük bir kısmını keşfettiğine işaret ediyor.
Bulgular bazı hayvanların insanların yerleşim alanlarından faydalanma ve insan faaliyeti azaldığında habitatlarını genişletme becerisinin yanı sıra araç faaliyetinin daha az bilinen çevresel etkisine de ışık tutuyor.