Küresel ısınmanın artık şakası yok. Hatta küresel ısınma nedeniyle çok yakın zamanda dünya haritasının yeniden çizileceği artık herkes tarafından dile getirilen bir konu. Küresel ısınmanın tüm insanlığın kaderine etki edecek başka sonuçları da olacak.
İklim krizi devam ederken, ABD'nin en ünlü göllerinden bazılarının başı dertte. Hatta bazıları on yıl içinde gitmiş olabilir.
İklim değişikliği, özellikle yirmi yılı aşkın bir süredir aşırı kuraklıktan mustarip bir bölge olan ABD'nin batısında, son derece uzun kuraklık dönemlerine neden oluyor. İklim değişikliğinin neden olduğu yükselen su sıcaklıkları buharlaşmayı artırıyor ve bu da toprağı kurutuyor.
Bu, kuraklıkla birlikte ciddi su kıtlığının da geldiği anlamına gelir. Daha sıcak dönemler suyun buharlaşmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda su kaynakları kendilerini yenileyebileceklerinden çok daha hızlı kullanılır.
Uzmanlar şimdiden yetkilileri su tasarrufu için önlemler almaya çağırıyor, ancak hiçbir şey yapılmazsa gelecek kasvetli görünüyor.
Bazı göller, durum kötüleşirse tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Uzmanlar , en çok tehlike altındaki göller hakkında Newsweek'e konuştu.
Batı Yarımküre'deki en büyük tuzlu su gölü olan Utah'ın Büyük Tuz Gölü, son aylarda tarihi düşük seviyelere ulaştı. Göl şu anda suyunun yüzde 73'ünü kaybetti.
Utah'daki Brigham Young Üniversitesi'nde bitki ve vahşi yaşam bilimleri profesörü olan Ben Abbott, Newsweek'e bunun sadece on yıl içinde ortadan kalkabileceğini söyledi.
Abbott, "Sulu tarım, Büyük Tuz Gölü'nün bağlı olduğu nehir akışının çok fazla yönünü değiştirdi. Göle giden su miktarını artırmazsak, on yıl içinde yok olabilir" dedi. "Gölü kaybedersek Utah'tan uzakta yaşayanlar bile etkilenecek. Ülke çapında ve ötesinde sanayi ve tarım, Büyük Tuz Gölü'nden gelen magnezyum ve gübreye bağlı ve bu, ABD'nin batısındaki en önemli iç sulak alan."