İneklerin karbon salınımına neden olarak küresel ısınmayı hızlandırması, hayvansal gıdaların da küresel ısınmayı desteklemesi nedeniyle insanlar tarafından yeni yiyecek türleri bulunmaya çalışılıyor.
İnsanlığın uzun süreden bu yana gündeminde olan bir konu var. O da solucanların market raflarında insanlara yiyecek olarak satılması. Bu fikir bazıları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor ancak Avrupa'da solucanların marketlerde satılmasına yönelik adımlar hiç olmadığı kadar arttı.
Sarı un kurtlarından yapılan bir toz, güvenlik endişesi taşımadığı sonucuna varan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) onayını kazandıktan sonra AB süpermarket raflarına çıkan bir sonraki böcek bazlı gıda olabilir.
HEDEF KİTLE "GENEL NÜFUS"
Bunlar, kekler, buğday ekmeği ve ruloları, makarna ve peynir gibi un bazlı gıda ürünleri de dahil olmak üzere çeşitli gıda üretimlerinde bir bileşen olarak yer alır ve hedef kitle “genel nüfus” olarak öngörülmüştür.
Yeni gıdanın, özellikle kabuklulara ve ev tozu akarlarına karşı alerjisi olanlar için, sarı un kurdu proteinlerine karşı "birincil duyarlılık ve alerjik reaksiyonlara" neden olabileceğine dair bazı endişeleri dile getirmiş olsa da, sunulan toksisite çalışmaları genel olarak "güvenlik endişelerini artırmadı".
YÜKSEK KALİTELİ PROTEİN
Böcek sektörü için AB şemsiye kuruluşu olan IPIFF için görüş, yenilebilir böceklerin AB'de daha geniş çapta ticarileştirilmesinde bir kilometre taşını işaret ediyor ve onları "yüksek kaliteli proteinin tamamlayıcı kaynağı" olarak konumlandırıyor.
Bilindiği üzere uzun zamandan bu yana yapay dana eti ve yapay tavuk eti iddiaları gündemdeydi. Dünyanın gıda konusunda nereye evrileceği önümüzdeki günlerde belli olacak.