Meydana gelen ani bir patlamanın ardından bilim insanları hemen araştırmalarına başladı. Elde edilen sonuçlar ise onları bile hayrete düşürdü.
BOYNUZLARINI ÇIKARDI HIZLA GELİYOR
Bilim insanları ani bir patlamanın ardından "boynuzları çıkan" volkanik bir kuyrukluyıldızın Dünya'ya doğru ilerlediğini söyledi. 12P/Pons-Brooks (12P) diye adlandırılan nesnenin son 70 yılda ilk kez patlamaya şahit olduğu ifade ediliyor.
Bu tür kuyrukluyıldızlara kriyovolkanik nesneler de deniyor. Kriyovolkanlar aynı zamanda soğuk yanardağlar diye biliniyor. Bu yapısı, 12P'nin küçük bir yıldız gibi parlamasına ve uzaya süper soğuk "magma" kütleleri yağdırmasına neden oluyor.
HER GEÇEN AN BİRAZ DAHA YAKLAŞIYOR
Gökbilimcilere göre bu sıradışı nesne her geçen saniye dünyaya biraz daha yaklaşıyor ve boyutu bir şehir büyüklüğünde. Söz konusu nesnenin 2024'te Dünya'ya en yakın konumuna ulaşacağı belirtildi.
Parlaklık artışının ardında, kuyrukluyıldızın içinden salınan gaz ve buz kristalleriyle komanın aniden şişmesi ve böylece nesnenin Dünya'ya daha fazla Güneş ışığı yansıtması yatıyor.
Diğer tüm kuyrukluyıldızlar gibi bu buzlu nesne de buz, toz ve gaz karışımıyla dolu katı bir çekirdekten oluşuyor. Aynı zamanda kuyrukluyıldızın iç kısmından dışarı sızan ve "koma adı verilen bir gaz bulutuyla çevrili. Ancak diğer kuyrukluyıldızların aksine, 12P'nin çekirdeğinde çok fazla gaz ve buz birikiyor. Bunun sonucunda gök cismi şiddetli biçimde patlayabiliyor.
DÜNYAYA YAKLAŞACAĞI TARİH VERİLDİ
12P'nin Güneş etrafında dönüşü tam 71 yıl sürüyor. Bu süre zarfında nesne, Güneş Sistemi'nin en uzak noktalarından geçiyor. Kuyrukluyıldız 21 Nisan 2024'te Güneş'e en yakın noktasına ulaşacak.
2 Haziran 2024'te ise Dünya'ya en yakın konumuna gelecek. Bu noktada nesneyi gece gökyüzünde görmek mümkün olacak.